Politika

Snažne poruke američke administracije: Političare iz RS čekaju sankcije ako nastave destabilizirati BiH

Vršitelj dužnosti pomoćnika sekretara u ministarstvu finansija SAD Paul Ahern upozorio je u petak političare iz RS da će se naći na udaru finansijskih sankcija ako nastave s potezima koji destabiliziraju BiH.

Američki dužnosnik je, prema saopćenju objavljenom iz Ambasade SAD u BiH, proteklih dana u Sarajevu razgovarao s vodećim dužnosnicima BiH te im prenio kako je predsjednik Joe Biden izvršnom uredbom najavio poduzimanje mjera u borbi protiv korupcije smatrajući je "prioritetom nacionalne sigurnosti".

U tom kontekstu je ocijenio da nedavni zaključci Narodne skupštine Republike Srpske o najavi povlačenja nadležnosti s državnih institucija na entitete "prijete poništiti posljednjih dvadeset i šest godina mira i stabilnosti u regiji".

“Sjedinjene Države neće oklijevati da aktere u BiH, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje, smatraju odgovornim za njihovo destabilizirajuće djelovanje i stalnu korupciju. Ministarstvo finansija SAD može i hoće koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi se suprotstavilo korumpiranim akterima koji ugrožavaju budućnost BiH i njenih građana”, rekao je vršitelj dužnosti pomoćnika državnog sekretara Ahern.

Vlasti RS najavile su mogućnost razvlašćivanja državnih institucija te prijenos nadležnosti na entitete u području osbrane i sigurnosti, pravosudnih tijela i sistema za indirektno oporezivanje.

I Dereck Chollet, posebni savjetnik američkog državnog sekretara Antonya Blinkena, ranije ove sedmice poručio je članu BiH Predsjedništva Miloradu Dodiku kako će snositi posljedice za poteze vlasti Republike Srpske.

Prema saopćenju, visoki dužnosnik američkog ministarstva finansija je tokom susreta u Sarajevu upozorio predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju, ministra finansija BiH Vjekoslava Bevandu i ministra sigurnosti BiH Selmu Cikotića da bi se BiH mogla naći na tzv. sivoj listi Moneyvala i FATF-a, evropske i svjetske organizacije za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma, ako ne izmijeni zakone kako bi poboljšala sistem kontrole.

U suprotnome, bez provođenja reformi, upozorio je Ahern, investitori i finansijske institucije mogu odustati od poslovanja s BiH.