Svijet

Šokantna smrt djevojčice u ‘izazovu gušenja‘ na TikToku. Italija naredila blokiranje neprovjerenih računa

Italijanski regulator za privatnost podataka naložio je u petak kineskoj aplikaciji TikTok da blokira račune svih korisnika u Italiji čiju dob u aplikaciji ne može potvrditi, i to nakon smrti desetogodišnje djevojčice.

Regulator je u izjavi rekao da se TikTok obvezao zabraniti registraciju za djecu mlađu od 13 godina, pravilo koje je bilo lako zaobići. Kao rezultat toga, navodi se da je TikTok obvezan blokirati sve neprovjerene korisničke račune najmanje do 15. februara dok se očekuju istraga.

Presuda je uslijedila nakon što je desetogodišnja djevojčica umrla od gušenja u Palermu na Siciliji u slučaju koji je šokirao Italiju. Djevojčica je vezala pojas oko grla kako bi učestvovala u izazovu na TikToku. Cilj je bio zadržati dah tokom snimanja na telefon. Izazov imena ‘Blackout challenge’ ili zamračenje bio je ekstreman test gušenja koji se pretvorio u tragediju.

U četvrtak 20. januara  djevojčica je hospitalizirana na intenzivnoj njezi u bolnici ”Di Cristina” u Palermu gdje je stigla u pratnji roditelja zbog srčanog zastoja nakon dugotrajne asfiksije. Djevojčica je preminula idući dan nakon duboke i nepovratne kome nastale uslijed manjka kisika u mozgu.

Tužitelji su otvorili istragu o mogućem poticanju na samoubistvo i žele istražiti da li ju je neko pozvao da učestvuje u izazovu. U toku je policijska istraga u sklopu koje je zaplijenjen mobitel djevojčice. Prema prvoj rekonstrukciji, postoje dokazi da je djevojčica je prihvatila izazov ”gušenja” u aplikaciji.

TikTok u vlasništvu kineskog ByteDance, čija popularnost raste širom svijeta, posebno među tinejdžerima, izjavio je u vezi tragične smrti da će biti na raspolaganju nadležnim tijelima tokom istrage.

“Koristimo razne alate za identificiranje i uklanjanje bilo kojeg sadržaja koji može kršiti pravila”, izjavio je glasnogovornik TikToka. “Nastavljamo pažljivo nadzirati platformu kao dio svoje trajne posvećenosti zaštiti naše zajednice”.

Regulator je rekao da je TikToku zabranjena ”daljna obrada korisničkih podataka za koje nema apsolutne sigurnosti u dobi i, prema tome,koja nije u skladu s uredbama vezanim za dobnu granicu” onih koji smiju koristiti aplikaciju. To znači da korisnici neprovjerenih računa više neće moći prenositi videozapise niti komunicirati s drugim ljudima na platformi ako ne dokažu svoju dob. Watchdog je rekao da je u decdembru podigao zabrinutost kod TikToka zbog niza kršenja, uključujući navode da kompanija nije zaštitila maloljetnike.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare