OBUSTAVLJA SE PROGRAM

Španija nakon više od 10 godina odustaje od izdavanja ‘zlatnih viza’

Španska lijeva vlada odlučila je zaustaviti program zlatnih viza za investitore u nekretnine iz trećih zemalja kako bi ublažila krizu stanovanja. Cilj je zaustaviti mešetarenje nekretninama, rekao je jučer u Sevilli premijer Pedro Sanchez.

"Poduzet ćemo potrebne mjere kako bi osigurali da je stanovanje pravo, a ne predmet špekulacije", dodao je. Socijalistički premijer kazao je kako će vlada dovršiti potreban amandman zakona u Madridu, no nije otkrio kad bi mjera trebala stupiti na snagu.

Slični programi lansirani i u drugim članicama

Program zlatnih viza od 2013. je omogućavao državljanima zemalja koje nisu članice Evropske unije da steknu prebivalište u Španiji ako kupe nekretninu vrijednu najmanje 500 hiljada eura. Program se odnosio i na financijske investicije od najmanje milion eura u kompanije ili dva miliona u državne obveznice.

Slični programi lansirani su i u drugim članicama EU-a tokom eurokrize, a svugdje su kritizirani jer se smatraju uzrokom rasta cijena nekretnina te nestašice priuštivog stanovanja, piše agencija dpa. Sanchez je jučer rekao kako je situacija posebno teška u gradovima poput Madrida, Barcelone, Malage i Valencije, kao i na Balearskim otocima.

Zbog potražnje stranaca lokalcima koji "žive, rade i tamo plaćaju poreze gotovo je nemoguće pronaći pristojan smještaj", rekao je premijer. Prema službenim podacima, Španija je izdala više od pet hiljada zlatnih viza od 2013., od čega se dvije hiljade odnose na kineske državljane.