PROBLEM DANAŠNJICE

Spavate li dovoljno? Napravite ovaj jednostavni test i otkrijte nedostaje li vam dobrog sna

Nedovoljno sna negativno utječe na naše zdravlje. Zbog previše obaveza i stresa često ne možemo sebi priuštiti dovoljne količine sna, a posljedice se javljaju kasnije – kao što su oslabljeni imunitet, povećan nivo stresa, sklonost debljanju…

Kako biste provjerili spavate li dovoljno, jedan jednostavan test može vam biti koristan. Sve što vam treba su metalna kašika i tanjir, a test je najbolje izvesti poslijepodne, nakon posla i obroka. Lezite na krevet i pogledajte na sat da biste utvrdili kad ste tačno legli i počeli s testom.

Namjestite se udobno i pripremite udobnu atmosferu za spavanje. Kašiku postavite u ruku, a ruku pustite da pada preko stranice kreveta. Ispod ruke, na podu, postavite tanjir. Kad zaspite, zvuk padanja kašike trebao bih vas probuditi. Odmah nakon buđenja pogledajte na sat i izračunajte nakon koliko ste tačno zaspali. Ako ste zaspali za 5 minuta i manje, to znači da vam sna ozbiljno manjka.

Ako ste zaspali u roku od 10 minuta, to je znak umjerene deprivacije sna, što je zapravo najčešći slučaj današnjeg doba te bi trebalo uzeti više vremena za odmor. A ako ste zaspali nakon 15 minuta, to znači da imate tek blago ili uopće nemate nedostatak sna.