šokantno istraživanje

Spavate sa otvorenim zavjesama na prozorima? Prestanite to raditi, jako je opasno

Ostavljanje otvorenih zavjesa dok spavate može povećati rizik od moždanog udara za 43%, a stručnjaci iz Kine tvrde da je razlog tome svjetlosno onečišćenje koje otežava kvalitetan odmor i opterećuje tjelesne organe, piše Metro.

"Našim smo istraživanjem zaključili da velika izloženost vanjskom umjetnom svjetlu noću, dovodi do rizika za dobivanje cerebrovaskularnih bolesti", tvrdi stručnjak za javno zdravstvo Dr. Jain-Bing Wang.

"Stoga savjetujemo ljudima, posebno onima koji žive u urbanim područjima, da smanje izloženost umjetnom svijetlu kako bi se zaštitili od njezinog potencijalnog štetnog utjecaja", savjetovao je Wang.

Kao dio istraživanja, naučnici su šest godina pratili ljude iz istog grada bez historije cerebrovaskularnih bolesti (moždani udari i aneurizme), a od 28.300 učesnika u navedenom istraživanju, 900 učesnika je unutar tog vremena imalo moždani udar, dok je njih 378 oboljelo od druge cerebrovaskularne bolesti.

Za procjenu svjetlosnog onečišćenja, korištene su satelitske fotografije kako bi se vidjelo je li to pridonijelo njihovim zdravstvenim problemima.

Izlaganje jakom svjetlu tokom noći, dovodi do toga da tjelesni cirkadijalni ritam suzbija lučenje melatonina, zbog čega se povećava razina triglicerida, ali i krvni pritisak te glukoza u krvi.