klimatske promjene

Spremite se: El Ninjo je gotov, dolazi nam La Ninja

Snažan vremenski događaj El Ninjo, koji je zajedno sa klimatskim promjenama doprinio porastu globalne temperature do maksimuma, okončan je, kažu naučnici.

Australski biro za meteorologiju kaže da se Tihi okean "značajno ohladio" u protekloj sedmici.

Ova prirodna epizoda koja je počela prošlog juna donijela je toplije vode na površinu Pacifika, dodajući dodatnu toplotu atmosferi, prenio je BBC, navodeći zabrinutost naučnika o tome da se ne može sa sigurnošću reći šta će se dalje dešavati.

Naime, niz nedavnih globalnih mjesečnih rekorda visokih temperatura naveo je neke naučnike da strahuju da bi svijet mogao da se ubaci u novu fazu još bržih klimatskih promjena.

Podsjeća se da svakih nekoliko godina, početak El Ninja donosi dramatične promjene vremena u mnogim dijelovima svijeta.

Nalet toplije vode koji izlazi na površinu kod obala Perua u Južnoj Americi povezan je sa povećanim sušama i poplavama u različitim dijelovima svijeta, a obilježavaju ga tri različite faze, vrući El Ninjo, neutralni uslovi i hladniji period koji se zove La Ninja.

Ovaj trenutni El Ninjo je proglašen prošlog juna, a vrhunac je dostigao u decembru. El Ninjo je rezultirao porastom temperature vode u Pacifiku što je potom doprinijelo tome da globalne prosječne temperature budu podignute na nove maksimume. Mart je bio čak deseti mjesec zaredom koji je oborio rekord.

"Ali sada, možda brže nego što se očekivalo, El Ninjo je nestao. Kritično pitanje je šta će se dalje dešavati i po ovome su naučnici podijeljeni", navodi BBC.

Američki istraživači su nedavno rekli da postoji 60 posto šanse da se La Ninja razvije između juna i augusta, a 85 posto šanse da se to dogodi do jeseni.

Ali australski biro kaže da se takve izjave moraju tretirati sa oprezom. Oni pak očekuju da će neutralni uslovi trajati najmanje do jula.

La Ninja koja slijedi može da ima značajan utjecaj na oluje i uragane, a neki stručnjaci predviđaju da će, ako La Ninja ipak stigne pre vremena, najaviti veoma aktivnu sezonu uragana u Atlantiku.

Ipak, očekuje se da bi efekt La Ninje, odnosno hlađenja, možda mogao malo da uspori stopu globalnog zagrijavanja.