Sarajevo

Sramotno: Prazna sala na komemoraciji Veljku Bulajiću

Foto: AA

U kinu Meeting Point u Sarajevu u subotu je upriličena komemoracija u čast Veljka Bulajića, jugoslavenskog filmskog reditelja crnogorskog porijekla i jednog od najvećih filmadžija naših prostora, koji je preminuo 2. aprila u 97. godini nakon kratke bolesti, a sahranjen je 9. aprila u Zagrebu.

Komemoraciju su organizovali Udruženje rediteljica i reditelja Bosne i Hercegovine, Filmski centar Sarajevo i Meeting Point.

No, tužno je bilo vidjeti gotovo potpuno praznu salu kina Meeting point u kojoj su se našli gotovo samo govornici. Tužno i na obraz najprije kulturnim radnicima, a onda i zvaničnicima, ministrima, premijerima, kantonalcima, federalcima, svima nama.

U sklopu komemoracije prikazana je i restaurirana verzija njegovog klasika “Bitka na Neretvi“ iz 1969. godine, najskupljeg filma napravljenog na ovim prostorima, ali je nije imao ko gledati.

Iz Udruženja filmskih radnika BiH su naveli kako veliki pripovjedač antifašizma u ovom djelu donosi super spektakl izrazitih producentskih i režiserskih odlika i predstavlja najbolje je sjećanje na njega.

Na komemoraciji su, kako sm ranije izvijestili, govorili Jasmila Žbanić iz Udruženja rediteljica i reditelja Bosne i Hercegovine, dekan Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu Faruk Lončarević.

Bulajić je rođen je u mjestu Vilusi na pola puta od Trebinja do Nikšića, 1928. godine, srednju školu završio je u Sarajevu, a nakon Drugog svjetskog rata našao je mjesto u Domu JNA u Zagrebu, gdje se počeo zanimati za kinematografiju.

Upisao je filmsku režiju u Centro Sperimentale u Rimu. Diplomirao je 1959. godine, a asistirao velikim režiserima kao što su Federico Fellini i Vittorio De Sica pa se vratio u bivšu Jugoslaviju.

Veljko Bulajić dobitnik je nagrada Zlatni Lav u Veneciji, Zlatna Nimfa u Monte Carlu, nagrade za režiju u San Sebastijanu i New Delhiju, Zlatne medalje na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, međunarodne nagrade kritike Cidalc, nagrade Zlatni klas za najbolji film u Valladolidu i brojnih drugih priznanja.