Politika

Srbija masovno vakciniše, u Hrvatskoj je primilo 50.000 ljudi. BiH na čekanju, stručnjaci: Treba tužiti državu

U Srbiji je danas počela masovno vakcinacija građana protiv koronavirusa. Postavljeno je 300 punktova.

Do sutra bi im, pored već osiguranih kineskih vakcina, trebala stići i ruska Sputnik V i to njih 250.000.

Aleksandar Vučić je najavio i da će s Srbija s firmom AstraZeneka potpisati ugovor za nabavku 800.000 vakcina ovog proizvođača.

Hrvatska je već vakcinisala oko 50.000 građana i taj se proces ubrzava.

Gdje je tu BiH?

I dok vlasti zemalja regiona pokazuju odgovornost, agilnost i efikasnost za nabavku vakcina, ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević poziva na strpljenje.

Niko u BiH trenutno nema pojma kada će nam doći najavljenih, mizernih 5.000 vakcina. Niti iko zna koja će vakcina stići. Pored toga, BiH još uvijek nema gdje vakcine smjestiti i da dođu sutra.

Kako je najvljeno, čeka se donacija UNHCR-a koja se sastoji od dva posebna frižidera za čuvanje vakcina.

Zanimljivo je da su se zvaničnici, od ministra zdravstva FBiH Vjekoslava Mandića do ministrice Gudeljević nedavno utrkivali ko će prije najaviti dolazak prvog kontigenta vakcina. Datum je bio zaokružen – 18. januar.

I u RS je slična situacija. Od pompeznih najava i dogovora s Rusijom i Kinom, Milorad Dodik je danas spao na apele i moljakanja Vučića da dio vakcina pokloni manjem bh. entitetu.

Jedan od onih koji je predvidio da vakcina neće doći jeste dr. Rifat Rijad Zaid. On je prije osam dana za Raport izjavio: Tvrdim da će vast slagati, vakcina neće stići 18. januara”.

Ispostavilo se to tačnim.

Kaže da to nije bilo teško predvidjeti, jer je naša vlast traljava.

Infektolog i član Kriznog štaba KS dr. Ednan Drljević već mjesecima upozorava na ovaj scenario.

“Moram priznati da sam se umorio. Mjesecima sam govorio o tome, da se na vrijeme uključimo u nabavku vakcina, pa su me još i napadali”, kaže Drljević.

Drljević: Izmaklo je kontroli

On ističe kako je napravljena strateška greška.

“Koronavirus je izazvao pandemiju koja je zahvatila više od dvije države. Samim tim bilo je potrebeno da sve poslove i svu komunikaciju preuzima država. Dakle Ministarstvo civilnih poslova. Tu je ključna uloga ovog Ministarstva i ministrice Ankice Gudeljević. Njih treba tužiti. Za svaku smrt doktora ih treba tužiti”, navodi Drljević.

“Sve te kompanije koje prave vakcine neće razgovarati s mjesnim zajednicama već s državnim organima. Naša država je zakazala, kao i politika”.

On postavlja pitanje kako će se odrediti prioriteti prilikom vakcinisanja.

“Najavili su 10.000 vakcina. Samo u Sarajevu imate 6.000 zdravstvenih radnika. Ko će se prvi vakcinisati? Kako da mi odlučimo koji će doktor prvi? To su strašne stvari”, navodi dr. Drljević.

Ističe da se politika previše umiješala u sve i da je zbog toga sve ovako stalo.

“Šta rade naša diplomatska predstavništva po svijetu? Šta radi Privredna komora? Zašto se ne uključe svi u lobiranje da dobijemo neku vakcinu? Nije više važno koju, već da dobijemo bilo koju vakcinu”, navodi Drljević.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare