Region

Srbija obustavila izvoz osnovnih životnih namirnica, dezinfekcionih sredstava i toalet papira

Srbija će u narednih mjesec spriječiti izvoz osnovnih životnih namirnica, a obustavit će se i izvoz dezinfekcionih sredstava, kazao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poslije održavanja ekonomskog kriznog štaba za otklanjanje posljedica po privredu.

“Građani ne treba da brinu za osnovne životne namirnice. Planiramo da sa ovim završimo za dva mjeseca. Da za godinu dana nemamo ništa što bi neko uradio, imamo dovoljno pšenice i brašna, nema problema ni sa uljem, šećerom… Spriječićemo izvoz osnovnih životnih namirnica za najmanje 30 dana”, kazao je Vučić na konferenciji za medije poslije sjednice “ekonomskog” kriznog štaba koji pored Vučića čine i ministar finansija Siniša Mali i predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

PROČITAJTE  Vučić danima najavljuje razgovor s Putinom. Sada se oglasio i Kremlj: Nemamo to u planu

Vučić je dodao i da proizvođači dezinfekcionih sredstava i toalet papira svoje proizvode neće moći izvoziti na strana tržišta.

Nedostatak likvidnih sredstava, kada do toga bude došlo, država će nadomjestiti kreditima iz Fonda za razvoj sa kamatom od jedan posto, najavio je Vučić.

“Imamo 13,5 milijardi eura devizne rezerve, pet milijardi više nego prije nekoliko godina. Imamo 30,5 tona zlata, devet tona u Bernu u Švicarskoj da bismo svakog trenutka to mogli da naplatimo. Naša monetarna i fiskalna stabilnost su neupitni”, istakao je predsjednik Srbije.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare