ima se, može se

Srbijanci sve više kupuju luksuzne nekretnine u Hrvatskoj. Ima i Rusa

Na hrvatskom tržištu nekretnina, građani Slovenije tradicionalno su najbolji kupci, te svake godine postaju vlasnici najvećeg broja kuća i apartmana. Prošle godine su tako kupili 3.403 nekretnine.

Međutim, prema informacijama vlasnika agencija za nekretnine, ove godine je zabilježen veći interes građana Srbije za kupovinu nekretnina na obali, posebno u Istri i na Kvarneru, piše Jutarnji.

Zanimljivo je da sve više upita i kupaca dolazi iz Srbije. To su kupci s većom platežnom moći, koji preferiraju skuplje nekretnine na elitnim lokacijama. Obično su zainteresirani za nekretnine u Opatiji i Istri, s naglaskom na zapadnu obalu, rekao je Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine.

Teško je reći što je uzrokovalo ovaj povećani interes. Opatija je, naprimjer, ranije bila omiljena bogatim Rusima za kupovini ljetnikovaca. Prošle godine, građani Srbije su kupili 167 nekretnina u Hrvatskoj, pa će biti zanimljivo vidjeti ukupne podatke za ovu godinu.

"Nismo primijetili veći interes građana Srbije za nekretnine u Dalmaciji. Rekla bih da je interes isti kao ranije, i to uglavnom ako je jedan od vlasnika, u slučaju da su kupci bračni par, porijeklom iz Hrvatske”, kaže Jasminka Biliškov, direktorica agencije Biliškov nekretnine.

Također, interes hrvatske dijaspore i dijaspore iz regije za nekretnine na obali eksplodirao je nakon pandemije koronavirusa. Upiti su se tada u roku nekoliko mjeseci udeseterostručili.

“U 2022. godini, 36% svih kupovina nekretnina u Hrvatskoj realizirano je od stranih državljana, a po mom mišljenju, barem 50% tih kupaca pripada dijaspori iz regije”, ističe B. Papeš.

Dodaje kako su Istra i Kvarner posebno zanimljivi zbog relativne blizine i izvrsne prometne povezanosti s mjestima u kojima žive. Probude se u Beču, Grazu ili Münchenu, sjednu u auto, te su za 4-5 sati ovdje na ručku i uživaju uz more. Mnogi upiti dolaze od dijaspore iz BiH koja živi u Njemačkoj i Austriji.

Općenito, ove godine bilježi se pad interesa inostranih kupaca za nekretnine na obali, za oko 10 posto ili više, ovisno o području. Agencije za nekretnine navode kako su se cijene zaustavile, uglavnom nema rasta ili je minimalan. Neki smatraju da se tržište sada stabiliziralo te da je situacija nakon pandemije bila izuzetak.