Svijet

Šta Amerikanci rade unutar arktičkog kruga? Poslali su i jasnu poruku Rusima

Dok se ukrajinske snage bore s ruskim snagama na niskim temperaturama, otprilike 1.000 američkih vojnika izvodi arktičke vježbe u vojnoj ustanovi Joint Base Elmendorf-Richardson u Anchorageu na Aljasci.

Jedinice, koje uključuju pripadnike Nacionalne garde, vojske i mornarice SAD-a, nalaze se u najsjevernijoj državi od 28. februara i tamo će ostati do 17. marta, kada se završava program obuke ARCTIC EDGE američkog sjevernog zapovjedništva (USNORTHCOM).

Dok USNORCOM svake dvije godine nudi vježbe ARCTIC EDGE od 2018., ovogodišnja obuka dolazi u vrijeme kada se borba u arktičkim klimama čini vjerovatnijom nego u prošlosti.

Prošlog ljeta američka vojska napustila je sušnu, općenito toplu zemlju Afganistan, što je znak da se američki fokus pomiče s Bliskog istoka. Kako je nacija svoje aktivnosti usredotočila na suočavanje s drugim velikim silama, a ne s teroristima, promijenilo se i okruženje potencijalnih bitaka.

Mark Cancian, bivši pukovnik rezervi američkog marinskog korpusa i viši savjetnik u Međunarodnom sigurnosnom programu Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS), rekao je za Newsweek da ARCTIC EDGE dolazi u pogodnom trenutku za zemlju, zbog toga što Amerika mora uzeti u obzir mogućnost da se mora boriti u Ukrajini ili Rusiji.

“Mislim da nema sumnje da to šalje poruku Rusima”, rekao je za Newsweek. “Razlog zašto smo gore je zato što su Rusi gore. Da oni nisu gore, mi ne bismo bili gore.”

Ratno okruženje često može igrati odlučujuću ulogu u kojoj snage izlaze naprijed. Cancian kao primjer navodi ono što se dogodilo britanskim i francuskim snagama u Norveškoj tokom Drugog svjetskog rata.

Na početku rata Njemačka je zauzela teritorij u Norveškoj, pa su Britanija i Francuska odlučile podržati zemlju slanjem svojih snaga. Odlučili su ih rasporediti u grad Narvik, jedan od njegovih najsjevernijih gradova.

“Bio je to debakl”, rekao je Cancian. “Jedinice nisu bile pripremljene. Bilo im je hladno, bile su mokre, bile su jadne, bile su slabo opskrbljene i cijela stvar je bila totalni debakl.”

“Ljudi to ističu kao primjer kako morate imati vojnike osposobljene za djelovanje u takvom okruženju ako želite biti učinkoviti”, dodao je.

Sable Brown, kapetan američkog ratnog zrakoplovstva i oficir za odnose s javnošću u USNORTHCOM-u, rekla je za Newsweek da ARCTIC EDGE pruža naciji “sloj odbrane”. Dok SAD nastavlja procjenjivati ​​svoje vojne prioritete, Brown je rekla da “već postoje neka razmatranja” za proširenje veličine ARCTIC EDGE-a 2024., pripremajući više američkih vojnika za bilo koju arktičku odbrambenu situaciju koja bi mogla biti predstavljena u budućnosti.

“Mogućnost da rasporedimo naše snage i priprema snaga da krenu npr. sa Floride, i budu u mogućnosti da se rasporede bilo gdje, uključujući i ove stroge arktičke uvjete, vrlo je važan skup vještina i skupa planiranja za odbranu domovine”, rekla je Brown.

Napomenula je da obuka uključuje pripadnike vojske iz cijele zemlje, ali je naglasila da jedinice iz jugoistočnih država, poput Floride i Južne Karoline, mogu puno dobiti kroz “prevladavanje izazova” povezanih s arktičkom klimom.

“Nešto što je u Južnoj Karolini svakodnevnica, kao što je prolijevanje vode iz kantine po rukavici, ovdje vas može koštati ozbiljnihozeblina, rekla je Brown.”

Brown je naglasila da ovaj arktički trening nadilazi rutinske vježbe.

“Oni rade sve što trebaju i razumiju kako to učiniti, tako da mogu biti spremni za situaciju u stvarnom svijetu”, rekla je. “Mi koristimo tu sposobnost da bismo mogli odgovoriti na prijetnju.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare