Svijet

Šta je operacija „Warp Speed“ kojom je SAD osigurao 100 miliona doza vakcine protiv koronavirusa

Dvije velike farmaceutske firme opskrbit će američku vladu sa 100 miliona doza eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa, saopćila je Trumpova administracija, a vodeća američka zdravstvena agencija predviđa da će se broj umrlih u idućim sedmicama povećati

Prema sporazumu, američka će vlada francuskoj farmaceutskoj firmi Sanofi i britanskoj firmi GlaxoSmithKline platiti 2,1 milijardu dolara kako bi je opskrbili s dovoljnim količinama vakcina za 50 miliona ljudi, uz mogućnost kupovine još 500 miliona doza.

Kupovina je dio takozvane Operacije Warp Speed Trumpove administracije kojoj je cilj ubrzati dolazak vakcine cjepiva protiv Covida 19 na tržište do kraja 2020. godine.

“Današnja investicija pruža podršku najnovijem kandidatu za vakcinu, koji razvijaju Sanofi i GSK, kroz klinička testiranja i proizvodnju, uz mogućnost dostave stotina miliona sigurnih i efikasnihSanofi i GSK, doza američkome narodu”, rekao je američki ministar zdravstva Alex Azar objavljujući vijest o sporazumu.

PROČITAJTE  Biden primio u Bijeloj kući lidere Švedske i Finske

Koronavirus se najprije pojavio u Kini, a u SAD-u se njime zarazilo se 4,5 milijuna ljudi, dok ih su 152 hiljada umrle, prema Reutersovim podacima.

Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) u petak je prognozirao da će do 22. augusta u SAD-u biti između 168 i 182 hiljade mrtvih od koronavirusa, a broj umrlih najviše će rasti u Alabami, Kentuckyju, New Jerseyu, Puerto Ricu, Tennesseeju i državi Washington.

U petak je u Illinoisu bilo gotovo 2000 novozaraženih, što je najveće povećanje u jednome danu nakon maja. U susjednoj Indiani zabilježen je 901 novi slučaj zaraze.

Glavna savjetnica za pandemiju Bijele kuće dr. Deborah Birx rekla je kako se čini da se virus seli s područja Arizone, Kalifornije, Floride i Texasa prema srednjem zapadu.

PROČITAJTE  SAD ima plan kako Rusiju gurnuti u bankrot

Upozorila je da su riziku posebno izložene države Ohio, Kentucky, Tennessee, Missouri, Kansas i Nebraska.

Broj umrlih od koronavirusa u SAD-u raste najbrže dosad nakon početka juna, a u srijedu je zabilježeno da od Covida 19 gotovo svake minute umre jedan Amerikanac.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare