objavili rezultate

Šta je Sanja Vlaisavljević uradila u prvih šest mjeseci u Ministarstvu kulture i sporta FBiH?

Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević, šest mjeseci nakon preuzimanja dužnosti, danas je na pres-konferenciji predstavila rezultate rada Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH.

Navela je da su u proteklom periodu u tom ministarstvu “uspjeli da pokrenu neke stvari sa mrtve tačke, te da su nju osobno zanimale preporuke revizije, koje je sa svojim timom nastojala sagledati, a potom napraviti i akcioni plan za njihovu realizaciju”.

Ustavne nadležnosti

Između ostalih aktivnosti u Ministarstvu su inovirali i izmijenili web stranicu kako bi javnost svakodnevno informirali šta se dešava u svakom sektoru.

Ministrica Vlaisavljević je istaknula kako Ministarstvo nema ustavne nadležnosti za mnogo toga ali da ih to ni na koji način ne spriječava da urade puno "dobrih priča", te se nada da će tako i nastaviti.

"Prvi put smo organizirali dodjelu nagrada najboljim sportašima u zgradi Vlade FBiH uz nazočnost onih zbog kojih je to sve skupa dogovoreno i pripemljeno, a to su naši najbolji sportaši. Konačno prvi put smo pokrenuli aktivnosti na kreiranju strategije za mlade, te smo naše natječaje, transfere učinili kvantitativno mjerljivim.

Otvorili smo jedan potpuno nov transfer na tragu onoga što je revizija učinka za 2022. godinu zahtijevala od ovog ministarstva, a to je pokretanje aktivnosti u nezavisnom sektoru umjetnika kako bismo im dali vjetar u leđa. Taj transfer je ugledao svjetlo dana", kazala je ministrica Vlaisavljević.

Navela je da je Ministarstvo kroz interventna sredstva, uspjelo pomoći mnogim "sjajnim ljudima koji nisu imali mogućnost da odu na neka natjecanja ili manifestacije iz kulture".

"Svi spiskove, sve povratne informacije, ljudi koji su dobili sredstva od nas, mogu se podjednako naći na našoj web stranici.

Primarna aktivnost

Naš Zavod više nije jedna adminstrativna jedinica, nego se vraća svojoj primarnoj aktivnosti, a to je zapravo znanstveni rad, otvaranje, prema mladim ljudima koji će privući ovu instituciju, koja će biti mjesto njihovih prvih koraka u oblastima kojima se bave", kazala je Vlaisavljavić.

Pomoćnik ministrice za sport Adnan Džindo sublimirao je sve aktivnosti koje je Ministarstvo realiziralo u proteklih šest mjeseci.

"Ove godine smo podržali 111 korisnika u cilju sufinansiranja izgradnje, rekontrukcije i opremanja sportskih objekata. Podržali smo djelatnosti 26 sportskih saveza, konstituisanih na nivu BiH i FBiH. Ove godine smo posvetili veliku pažnju našim savezima i klubovima osoba sa invaliditetom, gdje smo podržali 24 naša korisnika, s projektima koji prmovišu osobe s invaliditetom u sportu", kazao je Džindo.

Istaknuo je također da je za nagrađivanje vrhunskih sportskih rezultata planirano skoro 800 hiljada KM.

"Nagrade u ukupnom iznosu od 723.000 KM su dobili 141 sportista, devet ekipnih prvaka BiH i 11 selektora u periodu od 1. januara do kraja jula.

Do kraja godine premašit ćemo milion KM direktnih nagrada sportistima za ostvarene vrhunske rezultate u ovo godini", kazao je Džindo.

Istakao je podršku Olimpijskom i Paraolimpijskom komitetu za koje je izdvojeno po 50.000 KM.

Prostorije za rad

"Radimo na rješavanju postorija za rad Paraolimpijskog komiteta. Sa Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo uspjeli smo obezbijediti sredstva i smatram da ćemo do kraja ove godine obezbijediti uslove za trajno rješenje", kazao je Džindo.

Po njegovim riječima Ministarstvo je u u kapitalnim tranferima uspjelo riješti pravdanje sredstava za olimpijski bazen u Mostaru, za koje je već uplaćeno 1,6 milona KM za prvui tranšu, dok je osam miliona KM obezbijeđeno u ovogodišnjem budžetu.

Stručna savjetnica za pozorišnu, filmsku i muzičku djelatnost Mirela Milićević – Šečić kazala je da su u budžetu FBiH imali utvrđene tranfere u iznosu skoro 15 miliona KM.

"To nije mala cifra, koja prije svega daje ozbiljnost i odgovornost ljudima koji se bave raspodjelom tih sredstava, koja se najvećim dijelom raspoređuju putem javnih poziva. Vodili smo računa de se u tim procesima ispoštuju svi opći i posebni kriteriji i da se postupa sukladno s preporukama Vlade FBiH", kazala je Milićević-Šečić.

Pomoćnik ministirce za mlade Adis Salkić kazao je da je u proteklih šest mjeseci realiziran trasfer za mlade te da je podržano 70-ak projekata omladinskih organizacija koje se bave pitanjima mladih, kao i da su obezbijedili kontinuitet podrške Vijeću mladih, krovnoj omladinskoh organizaciji na nivou FBiH.