Šta nam je pokazao stenogram sa sjednice Predsjedništva BiH? Analitičari: Ovo je primitivno

2532

Politička drama oko jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH danas se nastavila objavom stenograma.

Naime, na sjednici su jučer članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić raspravljali o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Tri člana imala su nakon sjednice tri tumačenja. Dodik tvrdi da je BiH donijela odluku da ne prizna Kosovo, dok druga dvojica kažu da to nije tako.

Međutim, pored političke drame i gafova, stenogram je otkrio još nešto – potpuno apolitički, nedržavnički i neprimjereni jezik koji koriste članovi na zvaničnim sjednicama.

Izdvojit ćemo najgore dijelove:

Šefik Džaferović: Dobro, otvaram raspravu, ko želi, povučen prijedlog.

Željko Komšić: Mogu li ja? Ja neću glasati, nikako. Shvatate li?

Šefik Džaferović: Razumijemo.

Željko Komšić: Dakle niti sam za, ni protiv, ni uzdržan. Smatrajte da je ovo zrak gdje ja sjedim dok je ova tačka na dnevnom redu.

Milorad Dodik: Zato što je tvoja, je li?

Željko Komšić: Ja glasati neću, ja sam rekao.

Potom nastavak:

Šefik Džaferović: Ko je suzdržan? Nema ni suzdržanih. Dakle, konstatujem da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije…

Milorad Dodik: Čekaj, šta ste prošli put glasali?

Šefik Džaferović: Molim?

Milorad Dodik: Šta ste prošli put?

Šefik Džaferović: Objasniću ja tebi kasnije.

Milorad Dodik: Nećeš ti meni objašnjavati, meni je sve jasno….

Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i politički analitičar Enver Kazaz za Raport kaže da je čitajući stenogram ostao zapanjen.

Enver Kazaz: Ostao sam zapanjen

“Ostao sam zapanjem nepismenošću i načinom na koji se vodi dijalog u Predsjedništvu BiH. Taj dijalog je primitivan i, ono što je vrlo važno i štrči u političkom smislu, oni se ponašaju kao uličari. U oči upada i da je sjednica Predsjedništva izgledala kao pijačno natezanje, ne postoji nikakva vrsta odgovornosti, niti prema procedurama niti prema bilo čemu”, kaže Kazaz.

Da li se ovako ponašao i na sastancima s međunarodnim zvaničnicima?

“Ne mogu sa sigurnošću to reći, ali znajući intelektualni profil, mogu reći da je taj profil na razini nekadašnjih predsjednika mjesnih zajednica iz Titove Jugoslavije”.

Politička analitičarka Ivana Marić kaže da je to bilo očekivano, posebno od Dodika i Komšića.

Ivana Marić: Sramota je ovo

“Oni inače tako razgovaraju. Jedini koji poznaje kulturu razgovara je Džaferović. Sramota je da takvi ljudi sjede u Predsjedništvu, jer to je vrhovna institucija izvršne vlasti. Prvo Komšić predlaže nešto čemu nije dorastao. Plaćamo im svima po pet savjetnika, mogu bar izabrati po jednog pravnika i nekoga ko će im govorne vještine popraviti”, navodi Ivana Marić.