Željko Komšić, SDA Oružane snage BiH, budžet BiH SDA DF
Politika

Šta se krije iza novog spina SDA-DF o budžetu OSBiH? Helez: Ovako gnusno slagati… Nevjerovatno

Predsjendištvo BiH danas je usvojilo budžet institucija BiH, a taj politički uspjeh SDA i DF su iskoristili za spinovanje.

Naime, budžet institucija BiH uglavnom se usvajao na kraju godine ili u idućoj godini za prošlu godinu, dok su institucije uglavnom radile u režimu privremenog finansiranja.

Šta su do sada radili SDA i DF?

Nova vlast uspjela je budžet usvojiti relativno na vrijeme i to u uvećanoj formi koja se uglavnom odnosi na povećanje plaća uposlenika.

Za takav budžet u Predsjedništvu BiH nije glasao Željko Komšić. Iz njegovog kabineta obrazložili su to time što u budžetu navodno nije predviđeno povećanje za opremu Oružanim snagama nego samo povećanje plaća vojnicima.

Takav Komšićev stav nije do kraja jasan s obzirom da je on ranije redoveno glasao za budžet kada je na poziciji ministra odbrane bio njegov Sifet Podžić urpkos tome što nije bilo bukvalno nikakvog povećanja.

Naravno, tom spinu pridužila se i SDA. Oni su u saopćenju izrazili zabrinutost jer je navodno Trojka budžetom pokazala da je odustala od NATO puta.

SDA-ov stav kontradiktoran je njihovim politika zaustavljanja NATO puta, jer su upravo njihovi kadrovi Komisiju za integracije u NATO preimenovali u Komisiju za saradnju s NATO-om i još se dičili kako je to iskorak.

Dakle, ujednačenim djelovanjem SDA i DF BiH se, zahvaljujući tome što stagnira budžet, na putu ka NATO-u zaustavila na proširenju i glumila fikus dok je recimo Srbija povećavala obim svoje saradnje s NATO-om.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez za Raport kaže da mi nije jasno šta je Komšić htio postići neglasanjem za budžet.

“Moram prvo da demantiram Željka Komšića. Nikada poslije rata nije bilo ovako povećano za Oružane snage. Ja ne znam šta se dešava. Ili čovjek nije dobro pročitao i nije upućen ili namjerno ne govori istinu. Malo manje od 100 miliona maraka je povećan budžet za Oružane snage BiH. Ne znam razlog da govori da Oružane snage nisu dobile više novca. Njegov ministar je bio prije mene, nikada jednu marku nije bilo povećanje. Moram ponoviti da je ovo prvi put poslije rata da je povećan za 100 miliona maraka. Vjerovatno im je krivo, ne znam šta bi drugo moglo da bude”, navodi Helez.

Zukan Helez rad OSA-e, Almir Džuvo
Zukan Helez

Kaže da mu nije jasno zašto bi ikome bilo krivo što je povećan budžet za OS BiH.

Za SDA i DF bitnija pozicija od države

“Zanemarimo mene. Mada, mogu tumačiti za ovakvo ponašanje da im je samo krivo što nisu u vlasti. Međutim, bili su i ništa nisu uradili. Sifet Podžić bio je na čelu i ništa nije povećano. Željko Komšić treba da pročita i da vidi da je povećano. Nije to cifra od 100 hiljada, nego 100 miliona.

Kada je bio njegov ministar, budžet za Oružane snage je bio isti, nije bio marke povećan. I on je to podržavao. Sada kada je povećan, on neće da podrži. SDA i DF neće da podrže ništa dobro. Izgleda da nešto što je gore, za njih je bolje. Vijeće ministara izabrano, usvojen budžet. To je njihova ljutnja. Bitnije im od države i svega da budu u poziciji. Ovako gnusno slagati, ne znam šta da kažem. Nevjerovatno…”, kaže Helez za Raport.

Spin SDA-DF kuhinje demantirao je i šef Kabineta Denisa Bećirovća za odbranu Alija Kožljak.

“Od izuzetne je važnosti naglasiti da će za operativne troškove Oružanih snaga BiH u 2023. godini biti na raspolaganju oko 40 miliona KM, što u oba slučaja predstavlja povećanje za 1/3 u odnosu na raspoloživa sredstava tokom 2022. godine”, naveo je Kožljak.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare