Svijet

Šta znači ova kineska poruka? “Amerika mora platiti cijenu”

Kina je pozvala američkog ambasadora u Pekingu zbog dolaska predsjedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi na Tajvan.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine rano u srijedu po lokalnom vremenu uložilo je protestnu notu američkom ambasadoru Nicholasu Burnsu zbog nenajavljene posjete Pelosi Tajvanu.

“Priroda posjete Pelosi je izuzetno zlobna, a posljedice su vrlo ozbiljne”, rekao je ambasadoru Burnsu zamjenik ministra vanjskih poslova Kine Xie Feng.

“Sjedinjene Američke Države moraju platiti cijenu za svoju grešku. Kina će poduzeti neophodne i odlučne kontramjere”, rekao je Xie američkom ambasadoru, a objavio je kineski dnevnik “Global Times”.

Posjetu Pelosi je nazvao “bezobzirnim potezom”, te je Burnsu kazao da je SAD trebao “spriječiti Pelosi da postupi protivno historijskom trendu, ali umjesto toga je bio u dogovoru s njom, što pogoršava napetost u Tajvanskom moreuzu i ozbiljno šteti kinesko-američkim vezama.”

“Kineska strana neće sjediti skrštenih ruku”, rekao je Xie ambasadoru Burnsu, te je naglasio da posjeta predstavlja “ozbiljnu provokaciju i kršenje principa ‘jedne Kine'”.

Bijela kuća brani posjetu predsjedavajuće Predstavničkog doma Pelosi Tajvanu, napominjući da je odgovor zvaničnog Pekinga “nažalost u skladu s onim što smo očekivali”

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare