Tehnologija

Stari model iPhonea dominira na tržištu. U čemu je tajna?

U savremenom svijetu pametnih telefona kompanije neprestano pomjeraju granice kako bi lansirale uređaje s impresivnim funkcijama i specifikacijama.

Međutim, uprkos najnovijim dostignućima, četiri godine star iPhone 11 i dalje ostaje najprodavaniji pametni telefon na svetu.

U drugom tromjesečju 2023. godine, od 21 najbolje prodavanih pametnih telefona, 15 su bili iPhonei, uključujući iPhone 11.

Neki jeftiniji Android pametni telefoni uspjeli su da se probiju među 10 najboljih, ali samo u Južnoj Americi i Africi.

Prema Mobile Overview Report (MOVR) Q2 2023, iPhone 11 obuhvata oko 4,88% ukupne svjetske upotrebe pametnih telefona. To ga čini najpopularnijim modelom.

Ovo ukazuje na to da su mnogi korisnici iPhonea 11 zadovoljni kvalitetom svog uređaja i ne osjećaju potrebu za nadogradnjom nakon gotovo četiri godine upotrebe.

Prosečna starost pametnih telefona je više od 24 mjeseca. To pokazuje da ljudi u prosjeku koriste svoje pametne telefone više od dvije godine prije nego što razmisle o nadogradnji.

Veći dio perioda upotrebe pametnih telefona traje između 25 i 36 mjeseci. Sljedeći najčešći period upotrebe je u rasponu od 13 do 24 mjeseca.

Kada je u pitanju nadogradnja, primjećuju se značajne razlike između korisnika iPhonea i Androida.

Dio korisnika iPhonea brzo prihvata nove tehnologije i nabavlja najnovije modele čim se pojave na tržištu.

S druge strane, postoji grupa vjernih korisnika iPhonea koji svoje uređaje koriste više od pet godina. Nasuprot tome, korisnici Androida rjeđe nadograđuju uređaje.

Tokom drugog tromjesečja 2023. godine, većina Android pametnih telefona aktivna je u upotrebi između 25 i 36 mjeseci. Najviše korišćenih iPhonea nalazi se u rasponu od 13 do 24 mjeseca.

Ovo ukazuje na sklonost korisnika Androida da duže zadržavaju svoje uređaje, dok korisnici iPhonea češće sprovode nadogradnju, prenosi Index.