ponovo hit

Starke se vraćaju u velikom stilu: Ovog ljeta će dominirati, a slavni su već otvorili sezonu

Da će starke ovog ljeta ponovno dominirati modnom scenom, svojim posljednjim stajlinzima dale su naslutiti brojne dame iz svijeta slavnih.

Na setu svog novog filma, romantične komedije 'The Materialists', glumica Dakota Johnson najavila je povratak kultnih modela tenisica brenda Nike, kao i legendarnih starki.

Snimajući filmske scene pozornost je plijenila u niskoj, crnoj verziji starki, a na ulicama New Yorka u njima su se pojavili i poznati supružnici, Ryan Reynolds i Blake Lively.

I dok se zvijezda serije 'Gossip Girl' opredijelila za narančastu verziju tenisica Chuck Taylor All Star, s njima upotpunivši ležernu kombinaciju traperica i crnog topa, 47-godišnji Reynolds uskočio je u njihovu klasičnu, bijelu verziju.

Poput Lively, starkama u boji nije odoljela ni američka 'it' djevojka Gigi Hadid, dok se po uzoru na Reynolda u bijeloj verziji, također na ulicama New Yorka, ovih dana pojavila zanosna Emily Ratajkowski.

Sve to dovoljno govori u prilog novom povratka starki koje bi se ove sezone lako mogle okititi titulom trendovskog modela.

U visokoj i niskoj verziji, kultne starke podjednako fasciniraju svojom bogatom historijom i neizbrisivim tragom koje su ostavile u pop kulturi.

Kao i većina aktualnih modela tenisica na modnoj sceni s dugogodišnjom historijom, kultne starke originalno su stvorene u sportske svrhe. Prvi model ovih kultnih tenisica datira iz 1917. godine, a 20-ih godina prošlog stoljeća počeo je stjecati popularnost izvan sportskih okvira, zahvaljujući Charlesu H. 'Chucku' Tayloru. Od 1932. godine nose njegovo ime, koje se ujedno nalazi na legendarnoj okrugloj oznaci uz gležanj.

Veliki 'skok' u popularnosti starke su imale 1936. godine kada su postale službenim modelom tenisica olimpijskog košarkaškog tima SAD, a tokom Drugog svjetskog rata i američkih oružanih snaga.

Tek nakon rata, 'klasične' crno-bijele varijante postale su glavni odabir u NBA ligi, da bi naposlijetku postale dio pop kulture i svijeta mode.