SPACEX

Starlinkov laserski sistem emitira 42 miliona gigabajta podataka dnevno

SpaceX kroz laserski sistem za Starlink isporučuje više od 42 petabajta podataka korisnicima svaki dan, što je ekvivalent 42 miliona gigabajta

SpaceX kroz laserski sistem za Starlink isporučuje više od 42 petabajta podataka korisnicima svaki dan, što je ekvivalent 42 miliona gigabajta.

"Svakog dana premašujemo prijenos terabita podataka u sekundi zahvaljujući 9000 lasera. Zapravo, koristimo lasere za sve korisnike na Starlinku u određenom trenutku, unutar dvosatnog prozora", rekao je inžinjer SpaceXa Travis Brashears na događaju SPIE Photonics West, usmjerenom na najnovija dostignuća u optici i svjetlu.

Iako Starlink koristi radiovalove za prijenos brzog interneta korisnicima, SpaceX je također opremio satelite laserskim sistemom kako bi smanjio latenciju i poboljšao globalnu pokrivenost sistema. Laseri, koji mogu održavati vezu od 100 Gbps po vezi, posebno su važni za pomoć satelitima da dođu do podataka kada nema SpaceXove zemaljske stanice u blizini, kao nad okeanom ili Antarktikom. Umjesto toga, satelit može prenositi podatke do i od drugog Starlink satelita u orbiti Zemlje, stvarajući mrežu u svemiru.

Sateliti neprestano stvaraju laserske veze, rezultirajući s otprilike 266.141 "laserskih akvizicija" dnevno. No, u nekim se slučajevima veze mogu održavati sedmicama i dosegnuti brzine prijenosa do 200 Gbps.

Brashears je također rekao da je laserski sistem Starlinka bio sposoban povezati dva satelita udaljena 5400 kilometara. Veza je bila tako dugačka da je "prošla kroz atmosferu sve do 30 kilometara iznad površine Zemlje", prije nego što je prekinuta.

"Sve dok imamo neki put do tla, imat ćete 99,99 posto dostupnosti. Zato je važno dobiti što više čvorova tamo gore, koliko god je to moguće", kazao je inženjer.

Većina Starlink satelita trenutno u orbiti koristi laserski dizajn veze "Gen 3". No, nedavno je kompanija nadogradila tehnologiju novim modelom "Gen 4". SpaceX može proizvoditi otprilike 200 jedinica sedmično, ali kako bi smanjila troškove, koristi gotove komponente. SpaceX je također morao osigurati da komponente neće ostaviti nikakav trag kada se Starlink satelit povuče i izgori u atmosferi Zemlje.

Za budućnost, SpaceX planira proširiti laserski sistem kako bi ga se moglo prenijeti i instalirati na satelite trećih strana. Istražuje se i izravno usmjeravanje laserskih zraka satelita prema terminalima na površini Zemlje kako bi se dostavilo podatke. Ali Brashears je rekao da je "potrebno dublje proučavanje" kako bi se omogućila ta tehnologija.