film iz 1963

Stephen King kaže da je ovo najgori horor koji je gledao

Iako obožavatelji Stephena Kinga već znaju da poznati pisac nije ljubitelj Kubrickove adaptacije Isijavanja (The Shining), King ne vjeruje da je Isijavanje najgori horor film svih vremena. Tu titulu dodijelio je jednom filmu iz 1963. godine koji je zauvijek promijenio svijet horora.

"Koji je najgori horor film koji ste gledali?" upitao je King svoje pratitelje na X-u. "Za mene je to Blood Feast."

Blood Feast je film koji je režirao i snimio Herschell Gordon Lewis, a scenarij je napisala Allison Louise Downe. Glavne uloge u filmu igrali su Mal Arnold, William Kerwin, Connie Mason i Lyn Bolton.

Film prati ugostitelja i serijskog ubicu Fuada Ramsesa (Arnold), koji je ubijao žene i njihove dijelove tijela koristio u pripremi krvave gozbe kojom je htio oživjeti božicu Ishtar.

Blood Feast je bio veliki komercijalni uspjeh, ali je naišao na negativne reakcije kritičara koji su ga nazvali vulgarnim i amaterskim. Unatoč lošim ocjenama, Lewisov film ostao je zapamćen kao prvi horor koji pripada podžanru splatter filmova. Splatter filmove karakteriziraju brutalni prikazi krvoprolića i nasilja.

Čak je i sam redatelj bio svjestan da njegov film nije kvalitetan, ali je započeo novu eru u svijetu horora.

"Film Blood Feast često uspoređujem s poezijom Walta Whitmana. Nije dobar, ali je prvi takve vrste", izjavio je Herschell Gordon Lewis.