Vijesti

Šteta za Raport otkriva kada možemo očekivati nove tramvaje i trolejbuse: Puno je bilo nejasnih stvari i obećanja

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Adnan Šteta je u zanimljivom intervju za Raport govorio o svim tekućim infrastrukturnim projektima i radovima.

Kako nam je kazao oni su samo nastavili tamo gdje su stali u prvom dijelu mandata, krajem februara 2020. godine.

” Vratili smo se na sve projekte koje smo započeli. Odmah po dolasku smo potpisali ugovor za nabavku novih trolejbusa i prvi trolejbusi bi nam trebali doći u januaru iduće godine, a svi ostali do proljeća. Što znači da ćemo do proljeća imati kompletni trolejbuski saobraćaj u Kantonu Sarajevo. To neće biti samo vozila koja će moći raditi na kontaktnu mrežu trolejbusa nego i na bateriju bez kontaktne mreže. Što znači da ćemo neke trolejbuske linije moći dodatno proširiti, pojasnio je Šteta za naš portal.

Tramvajska pruga

Dodaje kako su prije deset dana potpisali ugovor sa kineskim konzorcijem oko rekonstrukcije tramvajske pruge od Marijin Dvora do Ilidže nakon 60 godina.

“Krećemo u kompletnu rekontrukciju. Krajem idućeg mjeseca, krećemo od rekonstrukcije pruge. Prvi dio koji će se reknstruisati je dio od Ilidže do Nedžarića. Drugi dio će nakon toga biti od Nedžarića do Čengić Vile. Radimo uporedo i nabavku tramvaja. Radi se sve o EBRD projektima. U prvoj polovini jula očekujemo i konačni završetak tendera za nabavku novih tramvaja”, istaknuo je ministar saobraćaja KS.

PROČITAJTE  Profesor Blagojević tvrdi da RS ima pravo da vrati nadležnosti: To nije zabranjeno Ustavom BiH

Kazao nam je kako su uvedene neke nove linije, a to je prije svega direktna linija od Hrasnice do Vijećnice.

“Radimo na tome da što prije ubacimo brzi voz od Hadžića do Željezničke stanice. Bitno je napomenuti da to krećemo prije nego što krenemo sa rekonstrukcijom pruga. Želimo da olkšamo građanima prijevoz. Također, usaglašava se projekat po pitanju obnove trolejbuske mreže do Vogošće, kazao je Šteta.

Prva transverzala

Kada je riječ o Prvoj transverzali kao jednom od najbitnih projekata, kazao je da su tu imali određene izazove, a jedan od njih je svakako dobivanje građevinske dozvole.

“Po pitanju Prve transverzale od Šipa do Kobilje glave ostalo je još samo asfaltiranje. Prvi tunel koji Kanton Sarajevo gradi će biti tunel Kobilja Glava. Očekujemo da će tender biti završen negdje u septembru. Na neke projekte se dugo čekalo, ali sve što je išlo sporije uglavnom je bila riječ o birokratskim problemima”, naveo je Šteta, dodavši:

PROČITAJTE  Trocifren broj novozaraženih u Sarajevu: Pet pacijenata preminulo

“Ko nije u fokusu sa svim dešavanjima sigurno da mu se sve ovo oko Prve transferzale odužilo. Radi se projektu koji je star skoro 50 godina. Međutim, mora se uzeti u obzir kompleksnost ovog projekta i države u kojoj živimo. Puno je bilo nejasnih stvari i obećanja. Mnogi su govorili brzo ćemo krenuti a da svi elmeni nisu napravljeni do kraja. Ovo nije projekat koji će biti brzo završen, istaknuo je on.

Šteta o projektima za Raport

Za kraj je za naš portal prokomentirao rad trenutne Vlade KS.

” Naišli smo na pauzu od 10 mjeseci po pitanju projekata i malo kaskamo. Jer se nije intezivno radilo na njima. Međutim, imali smo i koronu. Vraćamo se polako u normalu. Vlada punom parom radi da što prije krenemo sa nekim projektima. Neke projekte ako ne uspijemo, onda možemo da kažemo da smo se precjenili jer smo jako puno projekata stavili u relativno jako malom vremenskom periodu mandata ove Vlade, zaključio je Šteta za Raport.Povezani postovi: