Društvene mreže

Stiže nova društvena mreža koja će poljuljati i Tik Tok

Trenutno imamo aplikacije koje su dominantno tekstualne, imamo aplikacije i mreže za fotografije i video, a ЕrČet je fokusiran na – glas.

Iako su tokom pandemije predstavljene aplikacije u kojima je dominantan način konverzacije glasovni, one ipak nisu zaživjele i nisu privukle dovoljan broj korisnika.

Еkipa koja stoji iza ЕrČeta, a riječ je o investitoru Navalu Ravikantu i jednom od bivših direktora u Tinderu Brajanu Norgardu, vjeruje da postoji tržište za društvenu mrežu usmjerenu na glasovnu komunikaciju.

Oni smatraju kako je glas puno intimniji medij u odnosu na tekstualnu komunikaciju, pa se na taj način može prenijeti strast u porukama, za razliku od običnog teksta: “Ljudi su stvoreni da se slažu s drugim ljudima, a to samo zahtijeva prirodni glas”, objasnio je Ravikant.

Objavu potrebno izgovoriti

Sama aplikacija je po izgledu i interfejsu slična brojnim postojećim društvenim mrežama.

Korisnici mogu da objavljuju sadržaj, prate druge korisnike, lajkuju njihov sadržaj i slično i mogu da šalju direktne poruke drugim korisnicima aplikacije. Ali umjesto tekstualnog upisa, u fokusu je glas tako da je objavu potrebno izgovoriti, a korisnici će na ЕrČetu moći da je preslušaju, ali i – pročitaju.

Naime, aplikacija će automatski pretvarati govor u tekst za situacije u kojima ne želite ili ne možete da slušate poruke drugih korisnika. Ali poenta je da ih ne možete napisati, već samo izgovoriti.

Ova aplikacija je prvo bila predstavljena krajem prošle godine, a nedavno je redizajnirana i dostupna je za korisnike Androida i Еpl telefona, ali samo za one koji imaju pozivnicu. Broj njenih korisnika konstantno raste i biće zanimljivo vidjeti koliko će korisnika će nastaviti da je koristi, a ko će je samo isprobati i onda izbrisati s uređaja, piše Zimo.