Vijesti

Strani mediji: Hrvatska ilegalno protjeruje migrante u BiH. Među njima su trudnice i djeca

Za komplicirani projekt istraživanja udružili su se njemački tjedni magazin Der Spiegel, medijska organizacija Lighthouse Reports, švicarski SRF Rundschau, dopisništvo njemačkog ARD-a iz Beča i hrvatske novine Novosti. Zajedno su utvrdili da hrvatska policija sustavno protjeruje tražitelje azila kojima je potrebna zaštita u Bosnu i Hercegovinu, a da im ne da priliku da podnesu zahtjev za azilom.

Istražiteljima je po prvi put uspjelo snimiti takozvane pushbackove. Tu se radi o ilegalnom vraćanju izbjeglica nakon što su već prešli granicu neke zemlje. Za sedmicu saradnici medija su dokumentirali ileglano vraćanje oko 65 tražitelja azila među kojima je bilo i trudnica i male djece, djelomično i invalida. Na snimcima se jasno mogu prepoznati pripadnici hrvatske granične policije, piše DW.

Sažetak snimljenog materijala su mediji objavili online. Snimke bi trebale pokazati kako hrvatski policajci vraćaju osobe iz Hrvatske, dakle iz EU, u bosanske šume. Migranti, među kojima je bilo i djece, pričali su novinarima među ostalim o tomu da su tučeni. Osim toga u Hrvatskoj su im, kažu, uništene kamere mobilnih telefona kako ne bi mogli snimati događaje.

Koliko god da su države EU podijeljene u politici azila, slažu se oko jednog: zaštite granica EU. Ali Frontex, agencija kojoj je povjeren taj zadatak, suočava se s ozbiljnim optužbama.

Protuzakoniti postupci policije

Takozvani pushbackovi u suprotnosti su s hrvatskim, evropskim i međunarodnim pravom. O takvim pushbackovima na hrvatskoj granici, dakle vanjskoj granici EU, su mediji izvještavali više puta. Na upit njemačkog Spiegela hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova u Zagrebu je saopćilo da se kod tih akcija radilo o legalnom sprječavanju ulaska osoba na granici. Pritom nije nužno utvrditi „potrebe migranata“, kažu u hrvatskom ministarstvu.

Pritom hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova ignorira činjenicu da su tražitelji azila po vlastitim navodima već bili prodrli duboko na hrvatski teritorij, navodi Spiegel. Zakon EU u takvom slučaju zabranjuje protjerivanje preko zelene granice i propisuje osim toga da se takvim osobama na njihov upit omogući podnošenje zahtjeva za azilom.

Zastupnici u Evropskom parlamentu koji su vidjeli snimke vide opasnost za vjerodostojnost Evropske unije. Evropska komisija mora prisiliti Hrvatsku da tražiteljima azila omogući postupak za dodjelu azila, izjavila je nizozemska zastupnica u Evropskom parlamentu Tineke Strik.

Hoće li Zagreb napraviti ustupke?

Hrvatska vlada bi mogla imati problema i zbog jednog izvještaja Odbora Vijeća Evrope protiv mučenja. Iza kulisa kažu da izvještaj koji je gotov, a koji još nije objavljen, potvrđuje optužbe protiv granične policije. Hrvatska vlada se protivi objavljivanju. Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova to opovrgava.

Mjerodavna povjerenica Evropske komisije Ylva Johansson kaže da je u prošlosti dobila puno sličnih izvještaja. Svaki pojedini slučaj mora biti istražen. A predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković je prilikom njezinih posjeta pokazao razumijevanje i obećao da će uspostaviti neovisni mehanizam za promatranje poštivanja ljudskih prava na granici.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare