Tehnologija

Stručnjak upozorava: “Danas svako špijunira svakoga. Možete jedino ostaviti vaš mobitel i računar i zatvoriti se u šumu”

Afera oko izraelskog špijunskog softvera Pegazus poprima sve šire razmjere. Francuski predsjednik Emmanuel Macron navodno je bio među više hiljada praćenih osoba. Pegazus je napravila izraelska kompanija, koja tvrdi kako je softver prodala u 45 zemalja, s ciljem sprječavanja terorističkih napada.

Mediji su razotkrili kako se njime naveliko hakiralo novinare, dužnosnike i druge javne osobe diljem svijeta. Istragu je pokrenula Francuska, ali i Izrael.

Bivši šef operative hrvatske SOA-e Ante Letica za Dnevnik.hr kaže da danas svako špijunira svakoga te da velike sile špijuniraju jedna drugu.

Hrvatski stručnjak Alen Delić pak kaže gdje postoje legalne aktivnosti postoje i ilegalne.

“Ja bih kao struka i kao profesionalac očekivao da naše službe imaju određene alate koje mogu koristit naravno za legalne aktivnosti”, kaže i dodaje kako stopostotne sigurnosti nema. “Možete ostaviti vaš mobitel i računar i zatvoriti se u šumu. To jedino možete napraviti”, tvrdi Delić.Povezani postovi: