Politika

Strujno kolo SDA-SBiH: Ko je kriv što Elektroprivreda BiH mora platiti 40 miliona KM štete i kakva je uloga Amera Jerlagića

Elektroprivreda BiH izgleda će morati platiti 40 miliona KM odštete austrijskoj firmi Strabag zbog projekta Vranduk.

U suštini, epilog je to traljavosti i sumnjivih dilova koje su potpisivali i osmišljavali kadrovi SDA i Stranke za BiH, koji su u to vrijeme suvereno vladali jednom od najvećih kompanija u FBiH s stotinama miliona profita.

O čemu se radi?

2016. godine vladajuća koalicija na čelu sa SDA pompezno je najavljivala gradnju velike hidrocentrale Vranduk. Političari i funkcioneri, na čelu sa Bakirom Izetbegovićem smjenjivali su se na lokaciji gdje su se radovi trebali odvijati i na kraju – ništa osim štete.

Cijeli deal oko Vranduka nikad do kraja nije bio jasan i transparentan, ali nekoliko stvari je ipak vidljivo. Naime, 2016. godine tadašnji direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević (SDA) zajedno sa tadašnjim Izvršnim direktorom za kapitalne investicije Besimom Imamovićem (SBiH) potpisao je ugovor sa austrijskom firmom Strabag.

Kompanija Strabag, koja je na tenderu izabrana za najboljeg ponuđača za izgradnju Vranduka, potpisala je jednu vrstu aneksa ugovora. Prema tom ugovoru izvođač radova projektuje, izvodi radove, a investitor ga prati tzv. inžinjerom (pojedinac ili firma za koordinaciju). Problemi su nastali kada su iz Strabaga počeli povećavati cijenu troškova, a u međuvremenu se nije povećao nijedan kWh. To se međutim dešava kada se postava u Elektroprivedi BiH promijenila i nije htjeli prihvatiti nova potraživanja Strabaga.

PROČITAJTE  Esad Bajtal: Ako ste nacionalisti, zašto ste dozvolili da vam nacija gladuje!?

Otišlo se na sud u Beču koji je presudio da Strabag mora platiti 11 miliona KM jer je neopravdano prekinuo radove, a Strabag je onda pokrenuo proces pred Međunarodnim sudom za arbitražu Međunarodne trgovačke komore. I dobio.

Pokušali smo kontaktirati tadašnjeg direktora Elektroprivrede BiH Bajazita Jašarevića, međutim nije odgovarao na naše pozive te smo ostali uskraćeni detalja o ugovoru sa Strabagom.

Međutim, pored SDA-ovih kadrova u cijeli posao uključeni su bili i kadrovi Stranke za BiH. Iako je tadašnji predsjednik Stranke za BiH i generalni direktor EP BiH Amer Jerlagić nije potpisao ugovor, radi je na pripremi projekta Vranduk.

Amer Jerlagić

Danas kaže da o poslu sa Strabagom ne zna ništa.

PROČITAJTE  Muzur: Ne treba nam Dodik. Ništa nije opasnije od ovih koji se bore protiv Sarajeva koje više nije njihovo

Međutim, zanimljivo je da su iza njega ostali njegovi kadrovi koji su uveliko radili sa Strabagom. Radi se o već pomenutom Besimu Imamoviću i tadašnjem direktoru finasija Elektroprivrede BiH Muhamedu Ražanici. Obojica su kadrovi SBiH.

Njih dvojica su uz Bajazita Jašarevića kumovali štetnom ugovoru sa Strabagom, a njihov tadašnji stranački šef je u to vrijeme radio sa Strabagom.

Naime, prema informacijama Raporta, Jerlagić je imao konsultantski ugovor upravo sa firmom koja će naplatiti milione od Elektroprivrede BiH.

“Tačno je, moja firma je imala konsultantske ugovore sa Strabagom. Ali, oni nisu imali veze sa Vrandukom. Mi smo radili zajedno obnovljive izvore energije kao što su mini hidrocentrale i vjetroparkovi”, naveo je Jerlagić tvrdeći da tu nema sukoba interesa.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare