Svijet

Stvara se savez iz pakla? ‘Imamo nove informacije, Putinu će jedna zemlja uskoro pomoći’

Iranska vlada planira Rusiji u nekom trenutku poslati ‘nekoliko stotina‘ dronova, od kojih su neki naoružani, izjavio je u ponedjeljak Jake Sullivan, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost.

Poručio je tokom popodnevnog briefinga u Bijeloj kući kako je uvjeren da će uz podršku Zapada ukrajinska prijestolnica Kijev ostati pod kontrolom ukrajinskih vlasti, piše Politico.

"Prema dostupnim obavještajnim informacijama, iranska vlada planira po ubrzanom postupku Rusiji poslati nekoliko stotina bespilotnih letjelica. Nije nam poznato je li Iran već ranije slao dronove u Rusiju", rekao je.

Bidenov savjetnik rekao je da obavještajne informacije sugeriraju da je teško bombardiranje Ukrajine, koje su ruskim snagama donijele teritorijalno napredovanje na istoku zemlje, donijelo velike vojne gubitke Rusiji.

Dodao je kako već ovoga mjeseca Iran planira obučavati ruske snage da koriste dronove.

"Nastavit ćemo činiti sve što je u našoj domeni kako bi ukrajinska obrana bila što učinkovitija te kako bi Ukrajina mogla pokazati Rusiji da ih neće uspjeti izbrisati s lica zemlje", rekao je.

Istaknuo je da bi se ruski vojnici mogli brzo obučiti za korištenje tehnologije, no da je teško odrediti precizno vremensko razdoblje, rekao je Michael Kofman, direktor istraživačkog odjela pri Ruskom programu u Centru za pomorsku analizu.

"Ruske snage gube veliki broj izviđačkih letjelica. Njihov vlastiti kapacitet za proizvodnju naoružanih dronova još je u začecima. Možda će biti zainteresirani za iransko lutajuće streljivo ili borbene dronove. U tom području Iran ima bolje kapacitete", rekao je Kofman.

Istaknuo je da su iranske bespilotne letjelice koristili pobunjenici Huti u Jemenu za napad na Saudijsku Arabiju.

Kupovina dronova od Irana signalizira da je Rusija očajna te da nema izbora zbog ekonomske izolacije, tvrdi američki dužnosnik upoznat sa situacijom.

Od početka rata, Sjedinjene Američke Države su izdvojile desetine milijardi dolara za slanje oružja, streljiva i humanitarne pomoći Ukrajini.

Dronovi su odigrali ključnu ulogu u ratu u Ukrajini, a osobiti uspjeh pritom su imale ukrajinske snage koje su koristile borbene bespilotne letjelice Bayraktar turske proizvodnje. SAD i ostali saveznici također su slali Kijevu više vrsta manjih dronova.

Ukrajinski čelnici svakodnevno razgovaraju s američkim vojnim i političkim čelnicima o odbrani zemlje i planovima kako da povrate teritorij koji je zauzela Rusija, rekao je Sullivan.

"Temeljna svrha naše strategije je da Ukrajina na bojišnici bude u što jačoj poziciji prije diplomatskih pregovora", rekao je.

Sullivan je informaciju o dronovima iznio uoči posjete američkog predsjednika Joea Bidena Izraelu i Saudijskoj Arabiji, gdje će Iran biti jedna od glavnih tema razgovora.