Kriminal

Uz Novalića, i Solak i Hodžić pušteni da se brane sa slobode. Određene mjere zabrane

Nakon premijera Federacije BiH Fadil Novalić, i suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme Srebrena malina Fikret Hodžić pušteni su da se brane sa slobode. Odluka je to sutkinje za prethodni postupak Tatjane Kosović na Sudu BiH, gdje je do ranih jutarnjih sati trajalo ročište u predmetu „Respiratori“.

Prema saznanjima Raporta, osumnjičenima su  određene mjere zabrane i to zabrana sastajanja sa svjedocima i razgovaranje o predmetu.

Tužilački tim Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog mjere pritvora od mjesec za trojicu osumnjičenih.

Oni se u obrazloženju prijedloga opisuju da su se udružili kao organizirana kriminalna organizacija.

Novalić se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade za trgovinu utjecaja ili drugog oblika koristi, pranje novca.

Solak za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade za trgovinu uticaja ili drugog oblika koristi, pranje novca, krivotvorenje službene isprave.

Hodžić za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade za trgovinu uticaja ili drugog oblika koristi, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili dokumenata.

Tužilaštvo BiH je tražilo istražni pritvor zbog mogućnosti da osumnjičeni utječu na svjedoke, sakriju ili unište dokaze te zbog postojanja sumnje da bi puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Novalić, Solak i Hodžić uhapšeni su u četvrtak kasno navečer, nakon što su saslušani u SIPA-i vezanu za nabavku 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM.

Vještačenjem je utvrđeno kako se kupljeni respiratori ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege, za šta su prvobitno bili namijenjeni. Također, sporan je i odabir firme Srebrena malina, koja se bavi uzgojem i preradom voća, za nabavku sofisticirane medicinske opreme. Tim prije što ova firma nije imala adekvatne dozvole za uvoz, već ih je od Agencije za lijekove i medicinska sredstva dobila na dan kada su aparati stigli na Sarajevski aerodrom.

Prema neslužbenim saznanjima, sam Novalić se založio za to da Srebrena malina ekspresno dobije dozvolu. Jedna od najvećih karika koja nedostaje je nepostojanje detaljne specifikacije koja bi bila vodilja pri kupovini respiratora. Takav dokument ne postoji.

Uz to, mijenjani su i sadržaji ugovora, ali su datumi ostali isti, a to je utvrđeno nakon što je SIPA u Privrednoj banci našla položen prvi ugovor.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare