Suđenje Trumpu za opoziv u Senatu naredne sedmice: Šta ako bude osuđen?

86

Saslušanje o impeachmentu Donalda Trumpa zbog njegove uloge u nasilju u Kapitolu početkom mjeseca trebalo bi da počne sljedeće sedmice u Senatu, najavile su danas demokrate.

Predstavnički dom, koji je već opozvao Trumpa, poslat će Senatu prijedlog optužnice impeachmenta i tako pokrenuti suđenje u Senatu. Republikanci, koji više nemaju većinu, zatražili su više vremena za pripremu.

Trump je uoči inauguracije Joea Bidena otputovao na Floridu. Ukoliko bude osuđen, Trump neće više moći obnašati neku javnu funkciju.

Vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer rekao je danas da će Predstavnički dom optužnicu poslati u ponedjeljak, a to znači da bi suđenje Trumpu trebalo da krene u utorak.

“Senat će suditi Donaldu Trumpu. Bit će to fer suđenje”, rekao je Schumer.

Donji dom američkog Kongresa izglasao je prošle sedmice opoziv Trumpa – drugi put u njegovom mandatu i prvi put u američkoj historiji – sa 232 naprema 197. Deset republikanaca pridružilo se demokratama u glasanju za impeachment.

Prvi dan saslušanja u Senatu podrazumijeva dolazak vrhovnog sudije i polaganje zakletve u Senatu. Drugi dan je posvećen utvrđivanju pravila suđenja. Nakon toga sledi iznošenje argumenata sa obje strane i to bi moglo da potraje nekoliko dana. Postoji i opcija skraćenog saslušanja sa kratkim predstavljanjima ili čak i suđenja od svega pola dana, što bi omogućilo Senatu da nastavi da radi i druge stvari.

Za impeachment je potrebna dvotrećinska većina u Senatu, odnosno 67 glasova. Poslije uspjeha demokrata u ponovljenom glasanju u Džordžiji, Senat će biti podijeljen pola-pola između demokrata i republikanaca, a Kamala Harris, izabrana potpredsjednica će imati odlučujući glas. To znači da bi 17 republikanskih Senatora moralo da glasa za osudu Trumpa.

Presuda da je kriv ne znači automatski da Trump više neće moći da se kandiduje za predsjednika. Međutim, Senat bi mogao da održi još jedno glasanje kako bi ga blokirali da se ponovo kandiduje i za to im je potrebna prosta većina. Osnova za to glasanje bilo bi pozivanje na 14. amandman koji zabranjuje federalnim i državnim zvaničnicima koji su učestvovali u pobuni da se ponovo bave nekom javnom funkcijom. Usvojen poslije građanskog rata, amandman navodi da niko ko je prethodno bio “umiješan u pobunu” protiv SAD-a dok je bio izabrani zvaničnik, ne može ponovo da drži javnu funkciju.