bivši kancelar

Suđenje Kurzu za krivokletstvo ušlo u posljednji dan: Presuda bi mogla poremetiti svaku šansu za politički povratak

Suđenje za lažno svjedočenje austrijskom konzervativnom bivšem kancelaru Sebastianu Kurzu ušlo je u posljednji zakazani dan u petak, s eventualnom presudom koja bi mogla poremetiti svaku šansu da u budućnosti pokrene politički povratak.

Kurz (37), negira da je imao uticaj na imenovanje rukovodilaca novostvorene državne holding kompanije OBAG dok je bio kancelar, kada su ta imenovanja formalno bila odgovornost njegovog ministra finansija.

Predmet se usredsređuje na njegovo svedočenje pred parlamentarnom istražnom komisijom da je bio “umiješan u smislu informiranosti”. Tužioci navode da je Kurz svo vrijeme vukao konce i da su iznijeli dokaze uključujući tekstualne poruke i svjedočenje glavnog svjedoka – bivšeg Kurzovog lojaliste Tomasa Schmida - prvog čelnika OBAG-a, koji je postao državni svjedok.

Kurtz je kao i u prethodnim pojavljivanjima ostao stajati umjesto da sjedi na mjestu rezerviranom za optužene dok su kamere bile uključene u sudnici prije početka postupka.

Kurzov tadašnji koalicioni partner, Zeleni, prinudili su ga da ode s dužnosti 2021. godine kada su tužioci njega i još devet osoba stavili pod istragu u odvojenom slučaju zbog sumnje da su korumpirani. Tužioci tek treba da odluče da li će podići optužnicu u tom potencijalno daleko štetnijem slučaju.

Kurz negira sva krivična djela.

Na suđenju za krivokletstvo, Kurzu prijeti kazna do tri godine zatvora.

On je sada napustio politiku, a konzervativci su pali na drugo ili treće mjesto u anketama javnosti, zbog čega će vjerovatno izgubiti mjesta na parlamentarnim izborima ove godine. To je izazvalo spekulacije među njegovim pristalicama da bi se na kraju mogao vratiti da predvodi stranku i preokrene situaciju u njenu korist.

Ankete, međutim, pokazuju kako jasna većina Austrijanaca kaže da to ne želi. Kurz tvrdi da je zadovoljan svojom novom karijerom biznismena, prenosi Reuters.