Vijesti

Šuhret Fazlić za Raport: Ovo je tempirana bomba. Ne zna se kad će eksplodirati

Na sastanku održanom jučer u Bihaću dogovoreni su pravci djelovanja i aktivnosti svih nosilaca vlasti i institucija koje će u sklopu svojih nadležnosti pristupiti opremanju stavljanju u funkciju improvizovanog kampa Lipa za smještaj migranata.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, zajedno sa ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem, načelnikom Združenog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnikom Senadom Mašovićem, predstavnicima Unsko-sanskog kantona, međunarodnih organizacija i Delegacije EU obišao je lokalitet kampa Lipa.

Istrajali u stavu

Do posjete je došlo nakon što su vlasti Unsko-sanskog kantona striktno odbile smještanje migranata u Biru, koja se nalazi u centru Bihaća. Nakon odlaska službenika IOM-a iz kampa Lipa, nije bilo rješenja za migrante koji su tu boravili. Vijeće ministara BiH donijelo je odluku da se prebace u Biru, ali vlasti USK nisu odustale od svog stava.

Komentirajući migrantsku krizu u Bihaću, te sinoćnji napad na 36-godišnjeg Bišćanina, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić za Raport kaže kako vlasti UKS upozoravaju od prvog dana da je situacija poput tempirane bombe za koju se nikada ne zna kada će eksplodirati.

„Tokom posjete Cikotića i delegacije Oružanih snaga BiH dogovoreno je ko će šta raditi kada je u pitanju zbrinjavanje migranata. Već smo krenuli u realizaciju, a cilj je da se osiguraju uvjeti za boravak migranata na Lipi.

Svako će raditi svoj dio posla koji je u zakonskim ovlaštenjima. Grad Bihać osigurat će pristupni put, vodu i struju. Provest ćemo sve što se odnosi na naredbe Predsjedništva BiH i odluke Vijeća ministara“, govori Fazlić.

Na pitanje kako će biti riješeno pitanje finansiranja, Fazlić kaže kako će se o tome kasnije dogovarati. Ali, ističe  kako grad Bihać nije dobio nikakva sredstva za zbrinjavanje migranata.

„Bihać nije dobio ni marku, a na Lipu je do sada potrošeno skoro pola miliona maraka. Nadam se da će sredstva koja su osigurana biti raspoređena na pravi način“, kaže Fazlić, dodajući kako treba raditi i na tome da migranti budu ravnomjerno raspoređeni na terotoriji cijele BiH.

Osigurati humane uslove

Ponovio je da o dolasku migranata u Biru nema nikakve priče, ukoliko se želi govoriti o rješavanju krize.

„O Biri kao opciji nećemo razgovarati. Mora se smiriti situacija u Bihaću. Najbolja opcija za građane Bihaća i USK je da migranti ne dolaze u kanton. Pored Lipe, mi imamo još tri migrantska centra – Miral, Sedra i Borići, a da ne govorimo o onima koji su u divljim smještajima po gradu. Ipak, za one koji dođu ovdje, onda je Lipa jedina opcija i tu treba osigurati humane uslove“, potcrtava Fazlić.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare