Memorijalni centar Srebrenica

Suljagić predstavio ministrici Hota-Muminović priručnik o izučavanju genocida

Želimo uvrstiti priču o Srebrenici i izučavanje gonocida u kurikulum osnovnog i srednjeg obrazovanja naše zemlje, kazao je Suljagić

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović sa saradnicima i direktorima nekoliko osnovnih i srednjih škola iz Sarajeva je tokom današnjeg dana posjetila Memorijalni centar Srebrenica gdje je sa direktorom i uposlenicima Centra na radnom sastanku razgoovarala o prijedlozima izučavanja genocida u obrazovanju djece i mladih na području Kantona Sarajevo.

Upriličena je prvo posjeta mezarju gdje je ministrica polaganjem cvijeća te učenjem Fatihe sa prisutnima odala počast ubijenim u genocidu, nakon čega je direktor Memorijalnog centra Srebrenica, dr. Emir Suljagić uputio nekoliko riječi o samom osnivanju Memorijala te njegovim prvim koracima i važnosti postojanja ovakve institucije na ovom mjestu.

Tokom obilaska Centra, ministrica Hota-Muminović je posjetila stalnu postavku 'Koracima onih koji (ni)su prešli' posvećenu žrtvama genocida koji su svoje živote izgubili na trasi Marša smrti u pokušaju prelaska na slobodnu teritoriju, nakon čega je upriličen radni sastanak sa direktorom dr. Suljagićem te uposlenicima koji su najviše radili na priručniku koji bi služio kao prijedlog udžbenika iz predmeta Historija u osnovnim i srednjim školama.

''Ono što stoji danas pred vama jeste jedan dodatak udžbeniku, odnosno prijedlog pristupa izučavanju genocida u obrazovanju djece i mladih u našoj zemlji. Želimo uvrstiti priču o Srebrenici i izučavanje gonocida u kurikulum osnovnog i srednjeg obrazovanja naše zemlje. Kao direktor ove institucije zahvalan sam ministrici Hota- Muminović i Ministarstvu obrazovanja Kantona Sarajevo na otvorenosti i spremnosti za saradnju. Ostaje nam da do početka drugog polugodišta, nakon januara imamo sve spremno što se tiče same realizacije onoga o čemu smo danas razgovarali.'', naglasio je na sastanku direktor Memorijalnog centra.

Tokom sastanka priliku da svoje prijedloge iznesu imali su i prisutni profesori i direktori škola, ali i uposlenici Centra, Amra Begić, Hasan Hasanović i Azir Osmanović koji skoro dvije decenije rade sa posjetama, među kojima su najčešće i najbrojnije one školske.

Ministrica Hota-Muminović je naglasila da je Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo odlučno u tome da unaprijedi načine na koje djeca i mladi u ovom kantonu izučavaju genocid i uče o njemu. U narednom periodu je na timu Memorijalnog centra i uposlenicima Ministarstva da se prijedlozi koji su danas izneseni, svedu na one najvažnije kad je izučavanje genocida kako bi se u narednom periodu svi oni mogli i realizovati.