vodi pažnju

Suplementi koje nije dobro kombinovati. Mogu dovesti do anemije

Uzimanje adekvatnih suplemenata može biti veoma korisno za zdravlje i osigurati da organizam dobija sve hranljive materije koje su mu potrebne da funkcioniše najbolje što može.

Međutim, određene kombinacije dodataka ishrani mogu doneti više štete nego koristi. Jedna takva potencijalno opasna kombinacija dodataka je kalcijum i gvožđe.

Prema riječima Kritike Nanavati, dijetetičarke, kombinovanje ovih naizgled bezopasnih suplemenata moglo bi da dovede do anemije.

Kalcijum i gvožđe su neophodni za optimalno funkcioniranje tijela.

Dok bi individualna suplementacija mogla biti sasvim u redu i sigurna (naravno, u umjerenim, propisanim količinama), rizik nastaje kada se dodaci gvožđa i suplementi kalcijuma uzimaju zajedno.

"Kombinovanje kalcijuma i gvožđa u obliku suplemenata može imati štetne efekte.

Kalcijum može ometati apsorpciju gvožđa, posebno gvožđa koje se nalazi u hrani i suplementima biljnog porijekla", rekla je Nanavati.

Ako naše tijelo ne može pravilno da apsorbuje gvožđe, to može dovesti do nedostatka, čineći suplementaciju beskorisnom.

Također, može dovesti do niza zdravstvenih komplikacija, a vremenom i do anemije.

Nanavati kaže da bi ovo moglo potencijalno da dovede do anemije zbog nedostatka gvožđa tokom vremena.

"Anemija može dovesti do brojnih štetnih efekata, uključujući umor, glavobolje, pa čak i probleme sa srcem.

Osim toga, opterećuje kardiovaskularni sistem, utječe na snabdijevanje tkiva kiseonikom i povećava opterećenje srca#, kaže Nanavati.

Kao i kod svih drugih hranljivih materija, uvijek je idealno da se gvožđe i kalcijum unose direktno iz hrane, prenosi SheFinds.