Politika

Sutra sjednica NSRS: Jučer usvojeni dokument neće biti na dnevnom redu, ali hoće odluke o ukidanju Oružanih snaga i UIO

NSRS kolegij

Za sutra je zakazana sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će se raspravljati o dvije tačke koje se odnose na poziv sudijama u Ustavnom sudu BiH da se povuku i na taj način onemoguće njegovo djelovanje, zaključeno je na Kolegiju NSRS.

Predsjednik NS Nenad Stevandić kazao je da se druga tačka odnosi na ukidanje ograničenja za povlačenje nadležnosti iz oblasti pravosuđa, indirektnih poreza i vojske, koje je Narodna skupština RS usvojila u decembru 2021.

Stevandić je kazao da je namjera da se ukinu rokovi kada će odluke vezane za UIO i Oružane snage stupiti na snagu, kako bi se parlamentu ostavio prostor za djelovanje. Na dnevnom redu sutrašnje sjednice neće se dokument u 21 tački koji je jučer usvojen, ali da će se danas na sjednici raspravljati o zaštiti imovine RS.

"Taj dokument je široka politička platforma za djelovanje u narednom periodu. Nije bilo ni predviđeno da se zaključci nađu i toj formi na poslaničkim klupama", rekao je Stevandić.

Rekao je da je Kolegij odlučio da se na sjednicu pozovu predsjednici parlamentarnih stranaka, ali da im se ne dozvoli obraćanje.

Stevandić je kazao i kako visoki predstavnik Christian Schmidt ne postoji za RS, dodavši da ga RS ne priznaje za visokog predstavnika u BiH.

"Njegove implikacije treba da komentarišu kolege iz FBiH koje ga priznaju za visokog predstavnika i koji se danas okupljaju na velikim demonstracijama ispred zgrade OHR-a u Sarajevu", poručio je Stevandić.

Od parlamentarnih stranaka jedino nisu bili prisutni predstavnici SDS-a.