potrebno za organizam

Sve što treba da znate o vitaminu N

Vitamin N neophodan je za fizičko i mentalno blagostanje, oslobađa nas od stresa, puni energijom kada smo loše raspoloženi i jača imunitet. O čemu se zapravo radi?

Moćni i svestrani vitamin N zapravo je priroda pa ga slobodno možemo zvati i vitamin P.

Ne dobija se hranom, a ne postoji ni čarobna tableta kojom ćemo unijeti potrebnu dozu. Jednostavno moramo ustati, maknuti se od ekrana i izaći na svjež zrak, što bliže nekom zelenilu, piše Zadovoljna.hr.

Vitamin N dobijamo kada smo u mogućnosti energizovati svoja čula u prirodnom okruženju i potpuno se opustiti. Njegova terapeutska moć potkrijepljena je i naučnim dokazima.

Provođenje većine svakog dana u zatvorenom prostoru, satima gledajući u ekran i dugotrajno sjedeći, postalo je normalno i potpuno uobičajeno.

I ne radi se tu samo o radu u sjedećem položaju, već i o navici da i slobodno vrijeme i vikende provodimo u zatvorenim prostorima, a čak i kad izađemo van, telefoni su nam u rukama i revnosno odgovaramo na poruke i provjeravamo što ima novo na društvenim mrežama.

Ako vitamin N konzumiramo na pravi način, evo koje nas sve dobrobiti očekuju:

– smanjuje stres i poboljšava kvalitet sna

– smanjuje rizik od krvnog pritiska, dijabetesa i gojaznosti

– poboljšava funkciju imunološkog sistema

– jača mentalno zdravlje i smanjuje depresiju i tjeskobu

– pomaže da se osjećamo zadovoljniji sobom

– povećava socijalnu povezanost i učvršćuje odnose

Američki pisac i novinar Richard Louv posvetio je ovome vitaminu cijelu knjigu, a utvrdio je i ovo: “Istraživanje je pokazalo da priroda jača dječju sposobnost učenja, pomaže im u izgradnji samopouzdanja, smanjuje simptome poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, smiruje ih i pomaže im da se koncentrišu.“

Kako povećati nivo vitamina N?

Kako bismo adekvatno „konzumirali“ vitamin N i imali koristi od njegove terapeutske i blagotvorne moći, važno je shvatiti koliko dugo moramo boraviti u prirodi, ali i koliko osviješteno i intenzivno.

Boravak u prirodi koji će nas stvarno energizirati mora biti potpuno svjestan i namjeran, slučajni prolazak parkom dok gledamo u mobilni telefon i žurimo na posao zapravo se ne računa jer da bismo iz prirode upili sve ono korisno, moramo je biti u potpunosti svjesni.

Naravno, veća prirodna raznolikost i više zelenila dodatno pojačavaju efekat, ali ako niste u mogućnosti otići na duži ili dalji izlet, i obližnja će prirodna oaza biti sasvim dovoljna.

Barem 15 minuta… svaki dan.

Dokazano je da nam je potrebno barem četvrt sata dnevno u prirodnom okruženju kako bismo od toga imali prave koristi. A 15 minuta doista nije puno, zar ne?

Stoga iskoristimo lijepo vrijeme i izađimo ovog, a i svakog idućeg vikenda i dana na svježi zrak. Vikendom to sasvim sigurno možemo i duže od 15 minuta, nedjeljno je sasvim dovoljno i toliko.

Ne moramo se mučiti obećanjima koja nećemo ispuniti i zadavati ciljeve i odluke koje nisu izvedivi – i mali koraci sasvim su dovoljni za zdraviji i sretniji život.