Magazin

Sve tajne kultne haljine: Danas vrijedi preko 17 miliona KM, a Marilyn ju je nosila bez gaćica

Reality zvijezda Kim Kardashian (41) posljednjih se dana suočila s nizom kritika jer je navodno oštetila kultnu haljinu Marilyn Monroe, koju je pokojna diva nosila 1962. dok je pjevala “Sretan rođendan” tadašnjem američkom predsjedniku Johnu F. Kennedyju.

Društvenim mreža počele su kružiti fotografije i video na kojima se jasno vide oštećenja na haljini nakon što ju je Kardashianka nosila crvenom tepihu na ovogodišnjoj Met Gali. Kim je nakon nošenja haljinu vratila u privatni muzej Ripley's “Believe It or Not!” u Hollywoodu.

Sporna snimka prikazuje haljinu na lutki unutar staklene vitrine, a na jednoj od naramenica na leđima može se uočiti velika poderotina. Obožavatelji Marilyn Monroe uvjereni su kako oštećenja ranije nije bilo te da je za njega “zaslužna” upravo Kim.

Kim Kardashian

Druga oštećenja jasno se vide na fotografijama koje je snimio Scott Fortner, kolekcionar koji radi na provjeravanju autentičnosti predmeta Marilyn Monroe. Scott je fotografirao tkaninu na stražnjoj strane haljine, koja je oko kukica za zakopčavanje rastegnuta, istrošena i poderana. Uspoređujući fotografije prije i poslije nošenja, može se uočiti i kako nedostaje nekoliko kristala, a neki od preostalih vise o koncu.

Fortner je u objavi na svom Instagramu u srijedu naglasio da krivi Ripley's jer su dozvolili Kim da nosi haljinu.

– Osjećam da bi svaka zvijezda kojoj bi se ponudila mogućnost da nosi ovaj odjevni predmet vrlo vjerovatno zgrabila tu priliku. Postoji razlog zašto bi je neko htio nositi. Jednostavno se ispostavilo da je Kim Kardashian ta. Sada je trajno oštećena i vjerovatno bi bila oštećena neovisno o tome ko ju je nosio – istaknuo je kolekcionar.

Pripijena mrežasta haljina na sebi ima više od 6000 ručno šivanih kristala, a bila je u vlasništvu Marilyn Monroe sve dok Anna Strasberg nije angažirala Christie's da je proda 1999. godine, navodi Daily Mail. 

Muzej Ripley's kreaciju je kupio na aukciji za rekordnih 4.8 miliona dolara. Nakon poreza, haljina je procijenjena na preko 5 miliona dolara, što je čini najskupljom haljinom na svijetu ikada prodanom na aukciji. Vrijednost  kultne haljine sada je procijenjena na više od 10 miliona dolara.

Kada je Monroe zamolila kostimografkinju Jean Louis da joj napravi haljinu, rekla joj je: ‘Želim da dizajniraš istinski historijsku haljinu, blistavu haljinu koja je jedinstvena, haljinu koju bi samo Marilyn Monroe mogla nositi’. Originalnu skicu nacrtao je legendarni dizajner Bob Mackie, kojemu je to bio prvi posao nakon fakulteta. Kasnije se proslavio kreacijama za najveće holivudske zvijezde, a njegova najveća obožavateljica bila je (i ostala) Cher.

U subotu, 19. maja 1962., na akciji prikupljanja sredstava Demokrata u Madison Square Gardenu, predsjednik John F. Kennedy također je imao ranu proslavu 45. rođendana u nazočnosti preko 15 000 uzvanika. Među prisutnima na događaju bila je i Marilyn Monroe, a na događaj je stigla u bundi od bijelog hermelina koja je većinom skrivala haljinu.

S obzirom da haljina nema podstavu, Marilyn ispod nje nije mogla nositi donje rublje. Ipak, bež boja savršeno je odgovarala njenoj boji kože, a strateška mjesta prekrivali su kristali.

Kreacija je navodno toliko uska da su je zašili na samoj Monroe samo nekoliko sekundi prije podizanja zavjese. Kim Kardashian priznala je da je otišla na dijetu kako bi izgubila 16 kilograma u tri sedmice kako bi stala u haljinu za Met Galu.

Međutim, kad je stupila na pozornicu, odlučno je odbacila bundu i pokazala svu svoju raskoš u provokativnoj haljini. Nakon što je privukla pažnju svih prisutnih, Marilyn Monroe počela je pjevati “Sretan rođendan, gospodine predsjedniče”. Također je sama napisala i tekst pjesme. Haljina ima posebnu važnost i zato što je Marilyn Monroe umrla samo tri mjeseca nakon događaja, što ga čini jednim od njenih posljednjih pojavljivanja.

Iako je izvedba “Sretan rođendan” 1962. potaknula glasine o aferi između Monroe i predsjednika Kennedyja, sama haljina bila je pravi skandal. Njena jedva vidljiva forma bila je ‘dizajnirana da šokira’, a Monroe je navodno prevarila organizatore i rekla da će nositi skromnu haljinu s visokim izrezom, tvrde u muzeju Ripley's.

Tim Ripley'sa tvrdi kako je kreacija najpoznatiji odjevni predmet iz pop kulture dvadesetog vijeka, a reality zvijezda jedina je osoba osim pokojne dive koja je nosila ovu haljinu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare