Svijet

Švedska i Finska potpisat će protokol o pristupu NATO-u 5. jula

Protokol o pristupanju Švedske i Finske NATO-u biće potpisan u utorak, 5. jula, izjavio je u četvrtak generalni sekretar vojne alijanse Jens Stoltenberg.

“Zvanično ćemo potpisati protokol o pristupanju u utorak, uz prisustvo ministara vanjskih poslova Švedske i Finske, ali odluka je već donesena”, rekao je Stoltenberg na svojoj posljednjoj konferenciji za novinare na Samitu u Madridu.

Nakon potpisivanja, protokol mora ratificirati svih 30 parlamenata savezničkih zemalja kako bi obje zemlje postale dio NATO-a.

Nordijske zemlje su zvanično pozvane u alijansu nakon trilateralnog memoranduma koji su u utorak potpisale Turkiye, Finska i Švedska.

Memorandumom se rješavaju zabrinutosti Turkiye, uključujući izvoz oružja i borbu protiv terorizma.

Što se tiče ruskog rata u Ukrajini, Stoltenberg je rekao da predsjednik Rusije Vladimir Putin mora povući svoje snage i odmah prekinuti sukob.

“NATO mora pružiti podršku Ukrajini, ali ima i suodgovornost da spriječi eskalaciju izvan nje. Ako ovo eskalira u rat između NATO-a i Rusije, vidjet ćemo patnju, štetu i smrt u razmjerima koje još nismo vidjeli”, dodao je šef NATO-a.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare