Štetno je

Švedski pedijatri: Djeca do druge godine ne bi trebala ni sekunde biti ispred ekrana

Djeca mlađa od dvije godine ne bi smjela koristiti pametne telefone i tablete niti gledati televiziju, kažu švedski ljekari. Švedsko udruženje pedijatara upozorila je roditelje da je sat vremena dnevno sasvim dovoljno za djecu u dobi od dvije do pet godina.

Usmjeravanje djece na razumno korištenje vremena ispred ekrana jednako je važno kao i podučavanje dobrim prehrambenim navikama ili sigurnosti u prometu, smatraju stručnjaci, koji već dugo ističu da djeca provode previše vremena ispred ekrana.

"Iako ekrani mogu prikazati korisne informacije, pružiti zabavu i ponuditi prilike za kontakt s drugim ljudima, mozak male djece još nije dovoljno sazrio da apsorbira te dobrobiti. Naprotiv, istraživanje pokazuje da rano korištenje ekrana može negativno utjecati na razvoj djece", pišu Šveđani.

Djeca koja redovno koriste ekrane su razdražljivija, imaju lošiju koncentraciju i lošije pamte informacije, istaknuli su. Pokazalo se i da djeca koja provode previše vremena pred ekranima imaju veću vjerovatnost da će razviti probleme u ponašanju ili depresiju u djetinjstvu.

"Za razliku od knjiga, digitalni mediji često imaju ugrađene mehanizme koji pojačavaju želju, zbog čega djeca žele sve više koristiti ekran. Postoji veliki rizik da se digitalni mediji koriste kada je djetetu dosadno", pišu ljekari.

Svjetska zdravstvena organizacija izdala je slične smjernice 2019., savjetujući da djeca mlađa od tri godine ne gledaju TV i ne igraju igre na tabletu. Djeca u dobi od tri do četiri godine također ne bi smjela provoditi više od sat vremena pred ekranom dnevno. Nažalost, vrijeme koje djeca provode pred ekranima naglo je poraslo tokom pandemije koronavirusa, kada su zbog karantina i zatvaranja škola morali ostati u kući.