Svijet

Svi su gledali u nevjerici šta se dešava na ruskoj televiziji: Neočekivan poziv na buđenje ili priprema Rusa na loše vijesti?

Bio je to izvanredan televizijski komad koji se rijetko viđa. Ovako je započeo svoju analizu najnovije emisije na ruskoj državnoj televiziji, urendik BBC-a Steve Rosenberg.

60 minuta je vodeći talk show na ruskoj državnoj televiziji: studijska diskusija koja promoviše liniju Kremlja u svemu, uključujući i takozvanu “specijalnu vojnu operaciju” predsjednika Putina u Ukrajini. Kremlj i dalje drži da ruska ofanziva ide po planu.

Ali gost studija Mihail Khodarenok, vojni analitičar i penzionisani pukovnik, dao je sasvim drugačiju sliku.

On je upozorio da će se “situacija za Rusiju očito pogoršati” jer Ukrajina dobiva dodatnu vojnu pomoć od Zapada i da “ukrajinska vojska može naoružati milion ljudi”.

Osvrćući se na ukrajinske vojnike, napomenuo je da je „želja za odbranom omovine veoma jaka“.

“Konačnu pobjedu na bojnom polju određuje visok moral vojnika koji prolivaju krv za ideje za koje su spremni da se bore.”

„Najveći problem sa vojnom i političkom situacijom Rusije“, nastavio je, „je to što smo u potpunoj političkoj izolaciji i čitav svet je protiv nas, čak i ako to ne želimo da priznamo. Moramo riješiti ovu situaciju.”

“Situacija se ne može smatrati normalnom kada je protiv nas koalicija od 42 zemlje i kada su naši resursi, vojno-politički i vojno-tehnički, ograničeni.”

Ostali gosti u studiju su šutili; čak je i voditeljka Olga Skabejeva, inače žestoka i glasna u odbrani Kremlja, djelovala neobično prigušeno.

Rijetko je čuti tako realističnu analizu na ruskoj televiziji. Kremlj je učinio sve da kontroliše ovdašnji informativni krajolik: ugasio je nezavisne ruske izvore vijesti i osigurao da televizija – glavno oruđe u Rusiji za oblikovanje javnog mnjenja – bude u uz vlast.

Dakle, šta se dogodilo u 60 minuta? Je li ovo bio spontan i neočekivan poziv za buđenje? Je li bilo unaprijed planirano da se Rusi pripreme za negativne vijesti o “specijalnoj vojnoj operaciji”?

Prerano je reći. Pratite rusku TV za dalje signale, naveo je urednik BBC-a Steve Rosenberg.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare