Kriminal

Svjedok pod imunitetom otkrio sve tajne afere ‘Respiratori’: Dogovorili smo s Kinezima da respiratori budu duplo skuplji

Današnje ročište u aferi Respiratori jedno od ključnih u dosadašnjem dijelu procesa.

Detaljniji, precizniji i šokantni uvod u zakulisne igre oko nabavke 100 respiratora iz Kine dao je svjedok pod imunitetom – Kristijan Marić. On je danas potvrdio ono što se od početka sumnjalo – da sumnjivo nabavljeni malina respiratori ne vrijede 10.5 miliona KM, koliko ih je Vlada FBiH platila.

No, krenimo redom.

Ko je uopće Kristijan Marić? Radi se o čovjeku koji se misteriozno pojavio u prepiskama osumnjičenih, tačnije malinara Fikreta Hodžića.

Njegovo ime prvi put se tako spomenulo na početku procesa kada su tužioci prezentirali prepiske osumnjičenih, a među njima bila je i prepiska Hodžića sa Marićem. Marić je onače predstavnik kompanije Exotrade iz Rijeke i dostavljao je Hodžiću sve ponude koje je on kasnije proslijeđivao Vladi FBiH.

Fikret Hodžić: “Daj mi još informacija o ovim invazivnim.”

Kristijan Marić: “HCVE003 je 42.000 eura po komadu, a minimalna narudžba 50 komada.”

Fikret Hodžić: “Brate, čekam njih. Zovem te brzo, radimo posao do 10 miliona samo da vidimo šta.”

Posebno zanimljiva bila je poruka u kojoj Marić Hodžiću šalje sliku federalnog premijera sa TV ekrana:

Karistijan Marić: “Gdje god okreneš Fadil.”

Fikret Hodžić: “Šuti, zamrzio sam ime zbog njega. Težak je ko tuč.”

Kristijan Marić: “Šta bi na kraju? Ovi moji me ubiše.”

Fikret Hodžić: “Nek tuku isplatit će se. Ma brate nestručni ljudi gore nego ja, a kupuju opremu.”

I Marić danas našao na klupi za svjedoke. No, Marić je pristao da svjedoči o svemu što zna ali pod uvjetom da ima imunitet koji će mu osigurati nekažnjivost za sve što ispriča, a čime bi mogao inkriminirati i sam sebe.

Tako je krenulo raspakivanje:

Od ranije je poznato da je u nabavku 100 respiratora iz Kine bilo upetljano nekoliko posrednika među kojima je Sanja Lekić iz Crne Gore te biznismen iz Londona Samir Cerić.

Marić je sad otkrio njihovu ulogi i namjere.

Ispričao je da Fikreta Hodžića nije znao, ali mu je stigao poziv krajem marta prošle godine.

Marić kaže da je Hodžić raspitivao za respiratore.

“Prvi put kad smo se čuli mislio sam da je iz Vlade FBiH. Kasnije sam provjeravao, vidio sam da je vlasnik firme “FH Srebrena malina”, da je novinar i da je član SDA”, kazao je Marić.

Marić je objasnio da je on osnivač Udruženja „Mreža mladih“, putem kojeg su se mladi poduzetnici bavili kupoprodajom roba i usluga, a uglavnom je on posredovao u tim kupoprodajama.

Svjedok je ispričao da je Hodžiću objasnio da mu treba gomila papira i dozvola, pa čak i garancije vlasti, na šta mu je Hodžić rekao ‘da je sve sređeno’ i da će mu u tome pomoći, sad prvooptuženi, premijer Fadil Novalić.

Marić je u toku svjedočenja objasnio kako je došlo do nabavke respiratora ACM812A i otkud u ugovorima respiratori HCVE-003.

On je tako objasnio da je između “Srebrene maline” sa firmom Borne Cicera „Exotrade“ za kupovinu respiratora HCVE-003 ugovor potpisan, ali da nije realiziran jer više nisu bili dostupni za prodaju. Inače, ti su respiratori puno bolji i skuplji, bar prema riječima svjedoka. Tad se dolazi do ACM912A.

A evo i kako:

Marić je ispričao da je u „Mreži mladih“ sarađivao i sa Sanjom Lekić iz Crne Gore i njenom firmom „BTL medical Montenegro“.

Međutim, Lekić je imala problem sa Srbijom zbog isporuke respiratora ACM-812A. Srbija je zahtijevala 300 ovih respiratora, ali je kasnije zbog njihove neisporuke firma iz Srbije „Sinofarm“ raskinula ugovor sa Sanjom Lekić te je Srbija zahtijevala povrat novca, a radilo se o 3,9 miliona eura, koliko je Lekić već bila uplatila Kinezima za 200 respiratora.

I tu dolazo do smišljanja paklenog plana:

Marić je ispričao da su tada on, Sanja Lekić, Borna Cicero, Danijel Edmund te Samir Cerić osmislili plan kako da pomognu Sanji Lekić da vrati novac Srbiji a i da oni zarade ekstra profit prodajom respiratora za BiH.

Tad su shvatili da im treba neko iz BiH i odlučili su u sve uvući Fireta Hodžića. On je naravno pristao na plan i na ekstra profit te mu je obećano da će biti ‘dobro počašćen’.

Ugovorena je kupovina 100 respiratora za 10 miliona KM, a danas je Marić objasnio da je njihova realna cijena zapravo 1,5 miliona eura.

Dogovor je bio da poslije te isporuke za BiH naruče još 200 respiratora za 20 miliona KM, te da bi onda nakon tog drugog završenog posla podijelili ekstra dobit od 2,4 miliona eura.

Hodžić je, kako je danas naveo Marić, tada rekao da se ništa ne brinu te da će ta sredstva biti osigurana.

No, tu nije kraj muljažama. Marić je iznio šokantnu informaciju da je Samir Cerić iz Londona posredovao kod Kineza da sačine lažnu fakturu na višu cijenu 100 respiratora ACM-812A. Cerić je, kako je rekao svjedok, trebao dobiti 100.000 eura.

Svjedok je govorio i o realnoj cijeni malina respiratora – prije korone koštali su od 5.000 do 10.000 eura, dok im je kasnije cijena rasla i do 25.000 eura u za Srbiju, što je opet duplo jeftinija cijena od one za BiH.

“Svrha povećanja cijene je bila da se pomogne Sanji Lekić. Bio je plan ponuditi BiH 100 komada po cijeni od 3,9 miliona eura. Ako od 3,9 miliona KM oduzmemo 1,5 miliona koliko je bila stvarna cijena ostalo bi 2,4 miliona maraka. Dobit iz tog posla je trebala služiti da Sanja Lekić vrati novac Srbiji za respiratore koje u Srbiji nisu htjeli. To su osmislili Sanja i Borna. Sanja je potpisala ugovor sa “FH Srebrena malina”, ali nije došlo do realizacije tog ugovora”, rekao je Marić.

Tužilac Mirza Hukeljić pitao je svjedoka je li Hodžić znao da mu respiratore nude po većoj cijeni.

“U početku ne, a kasnije da. Dogovor je bio kad se Hodžiću isporuči 100 prvih respiratora da se onda ide u kupovinu još 200. Fikret je meni i Sanji rekao da ima osiguranih 10,5 miliona i da će se osigurati dodatnih 20 miliona. Ovih 100 respiratora od Sanje je trebalo biti isporučeno 15. aprila, ali je ugovor raskinut. Fikret je zamolio da se ipak isporuči 100 komada. Tada je Sanja Lekić preko Samira Cerića, inače njenog kontakta i suradnika koji živi u Londonu došla do kineskog dobavljača”, kazao je Marić.

Tužitelj Hukeljić je svjedoku Mariću pročitao dio iz njegovog iskaza koji je dao tokom istrage u ovom predmetu, a u kojem je između ostalog kazao “da je bilo potrebno iz Kine dostaviti lažnu fakturu i umjesto 1,5 miliona eura, navesti na njoj 3,9 miliona eura. Fikret je morao znati da plaća uvećanu cijenu”. Marić je potvrdio da su to njegove riječi.

Također, Marić je potvrdio i autentičnost iskaza iz prošle godine datog Tužilaštvu BiH kada je kazao: “Fikret je bio saglasan s planom da će dobiti dio i on je na to pristao”.

Marić je kazao i da je on imao ugovor o posredovanju s firmom “Exotrade” te da je za posredovanje trebao prema tom ugovoru dobiti 200.000 eura, a kasnije je usmeni dogovor bio da on za posredovanje dobije još 500.000 maraka.

Svjedok je ispričao i čudnu ulogu ambasadora BiH u Kini Tarika Bukvića. Tako je, prema njegovim riječima ambasador pisao pisma i za firmu Sanje Lekić.

Marić je na kraju ispričao još jedan zanimljiv detalj.

Naime, kada je krenula istraga zbog ove nabavke, Marić je nazvao Hodžića ljut i isfrustriran te ga pitao ‘što ovo njemu treba’.

Hodžić mu je rekao da se ne brine i da kaže kako jeste, samo da izostavi Vladu FBiH, premijera i Civilnu zaštitu iz priče.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare