potočari

Talić-Gabriel: Srebrenica je simbol nezamislive patnje, genocid je najveća sramota Evrope

Đemila Talić Gabriel, uspješna poduzetnica i nekadašnja počasna konzulica BiH u Australiji, te članica mnogih vladinih i nevladinih organizacija u ovoj zemlji, 11. jula se poklonila srebreničkim žrtvama.

Talić Gabriel je u svojstvu članice Vijeća za žene UN Australije, od strane Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a”, pozvana da prisustvuje komemoraciji i ukopu posmrtnih ostataka nevino stradalih u genocidu u Srebrenici.

"Danas stojim pred vama kao članica UN Vijeća za žene u Australiji, ali i kao osoba koja je preživjela strahote rata u Bosni i Hercegovini. Srebrenica nije samo tačka na mapi, već je simbol nezamislive patnje i gubitka, Srebrenica je živa rana svih Bosanaca i Hercegovaca bez obzira na kojem dijelu zemaljske kugle živjeli. Genocid koji se dogodio nad našim narodom, nad našom djecom, braćom i očevima – nad nama, ostat će upamćen kao najveća sramota Evrope i svijeta 21. stoljeća. Prije 29 godina počinjen je zločin – genocid ne samo nad Bošnjacima nego protiv cijelog čovječanstva. Našu, djecu, braću i očeve pamtimo po imenima, licima i njihovim nedosanjanim snovima. To su, nažalost, činjenice koje mi ne možemo promijeniti, ali ono što možemo promijeniti i na čemu možemo i moramo konstantno raditi, ono na čemu ja radim na svakom pedlju Australije je konstantna priča o genocidu u Srebrenicu, o agresiji na našu zemlju", rekla je Đemila Talić Gabriel.

Dodala je da se u ime onih, koji nisu više sa nama, moramo posvetiti borbi protiv mržnje i nepravde.

"Sjećanje na Srebrenicu nije samo obaveza prošlih generacija, već i odgovornost svih nas da gradimo svijet u kojem se ovakva tragedija nikada više neće ponoviti. Kao članica UN Vijeća za žene u Australiji, svjedok sam koliko je važna uloga žena u izgradnji mira i pravde. Njihova snaga, hrabrost i nepokolebljiv duh su primjer svima nama. One su stubovi zajednice koje, uprkos svim gubicima, nastavljaju borbu za istinu i pravdu. Australijski narod duboko suosjeća s bolom koji osjećamo mi iz Bosne i Hercegovine. Njihova podrška i solidarnost su nam neizmjerno važni. Njihovo razumijevanje tragedije Srebrenice pokazuje koliko je važno govoriti o genocidu na globalnom nivou. Pričanje o ovim događajima pomaže u edukaciji novih generacija i osigurava da se takva zvjerstva nikada ne zaborave, niti ponove. Hvala vam što ste danas ovdje, hvala vam što ste me pozvali, hvala vam što zajedno dijelimo ovu neizmjernu bol i što je i ovaj događaj dokaz da Srebrenica nikada neće biti zaboravljena. Neka nas zajednička tuga, po ko zna koji put, ojača u našoj posvećenosti pravdi, pomirenju i miru. Neka se nikada ne zaboravi, neka se nikada ne ponovi", rekla je Talić-Gabriel.