pročita misli shema čitanja misli
Nauka

Tehnologija je upravo uspjela prvi put da pročita misli

Po prvi na svijetu predstavljen je model pod nazivom MinD-Vis koji može tumačiti ono što osoba vidi samo na osnovu moždane aktivnosti. Model funkcioniše tako što tumači „mnemoničke invarijante“ koje su prisutne u mozgu kada osoba vidi objekt. Pojašnjeno, tehnologija je uspjela prvi put da pročita misli.

Ove mnemoničke invarijante su obrasci koji se skladište u različitim sjećanjima, koja su se sačuvala svaki put kada smo gledali isti objekat.

MinD-Vis je uspeo da čak i u stanju mirovanja rekonstruiše veoma uvjerljive slike koje su semantički podudarne sa detaljima iz snimaka mozga. Odnosno, može da pročita misli.

Istraživači vjeruju da bi model mogao da se koristi za razvoj protetike za ljude koji su slijepi ili slabovidi. Također se može koristiti za pomoć ljudima sa poremećajima pamćenja, kao što je Alzheimerova bolest.

Rezultati ovog eksperimenta pokazuju da je ovaj model nadmašio sve najsavremenije metode.

Dekodiranje vizuelnih stimulansa sa snimaka mozga ima za cilj da produbi naše razumijevanje ljudskog vizuelnog sistema. Cilj je da izgradi čvrstu osnovu za premošćivanje ljudskog vida i kompjuterskog vida preko interfejsa mozak-računar.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare