Varšava vs. Kijev

Tektonski poremećaji za Ukrajinu: Ovo im je nož u leđa, Poljska je smanjila šanse da dobiju ovaj rat

Poljska je jutros najavila da će prekinuti sa slanjem oružja Ukrajini zbog spora dvije zemlje oko žitarica.

Zapadni mediji i analitičari sad analiziraju i predviđaju da bi ovo mogao biti veliki udarac ukrajinskim nadama da će pobijediti Rusiju, posebno jer je Poljska bila bila jedan od najčvršćih saveznika Kijeva.

Prvo su se sinoć pojavili izvještaji da je premijer Poljske Mateusz Morawiecki rekao: "Mi više ne prenosimo oružje Ukrajini, jer sada naoružavamo Poljsku modernijim oružjem."

Komentari su signalizirali oštru eskalaciju spora između dvije nacije, koji je uslijedio samo nekoliko sati nakon što je Varšava pozvala kijevskog ambasadora u sporu zbog izvoza žitarica.

Morawiecki je kasnije ovo nadovezao televizijskom izjavom koja je predstavljala dalje intenziviranje naizgled rastuće podjele.

"Upozoravam ukrajinske vlasti“, rekao je.

“Jer ako žele tako eskalirati sukob, mi ćemo dodati dodatne proizvode zabrani uvoza u Poljsku.

"Ukrajinske vlasti ne razumiju stepen do kojeg je poljska poljoprivredna industrija destabilizirana. Štitimo poljske poljoprivrednike."

Bivši predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk optužio je danas vladajuću stranku u Poljskoj Pravda da je "zabila politički nož u leđa Ukrajini" jer im to koristi u kampanji uoči parlamentarnih izbora 15. oktobra.

Tusk, lider poljske Građanske koalicije, obratio se na konferenciji za novinare u Kališu, gdje se osvrnuo na izjavu premijera Mateusza Morawieckog.

Tusk je rekao: „Oni su ugrozili naše interese, dali skoro sve oružje koje bi moglo biti korisno na frontu i na kraju uništavaju ovu investiciju u poljsko-ukrajinske odnose. To je potpuno neprihvatljivo.

Najgore je što su danas ova eskalacija, ako se nastavi, obje strane – Kijev i Varšava – blizu toga da protrate ono što je bila velika prilika za cijeli region, za Poljsku i Ukrajinu – poljsko-ukrajinska solidarnost protiv ruske agresije, pomoć za Ukrajinu da dobije rat sa Rusijom, poljsko-ukrajinsko prijateljstvo i racionalna, asertivna politika kada su u pitanju tereti koje nosimo."

S druge strane, vodeći stručnjak za bezbjednost i odbranu, Michal Baranowski, generalni direktor GMF East sa sjedištem u Varšavi, dijela think tanka njemačkog Marshall fonda, govorio je o potencijalnom utjecaju poljske svađe s Ukrajinom.

On je za AP rekao da je Poljska dala većinu onoga što je mogla dati ranije u ratu, i da, budući da nema planova za skorašnje isporuke velike opreme, ne vidi prijetnju za kapacitete Ukrajine u bliskoj budućnosti.

Međutim, on je sugerirao da bi javne izjave iz Poljske mogle značajno naštetiti kontinuiranim naporima Ukrajine da održi podršku Zapada svom ratu protiv ruskih napadačkih snaga.

"Poruka je veoma loša, kako za reputaciju Poljske, tako i zato što je Poljska bila jedan od glavnih zagovornika vojne pomoći Ukrajini", rekao je on.

"Reći da Poljska neće slati više oružja znači da Poljska više ne može igrati ovu ulogu."