pravi milione

Tešić i sa crne liste zgrće ogroman novac na prodaji oružja: Iz BiH su lobirali za američke sankcije

Ko je Slobodan Tešić portret

Jedan od najvećih trgovaca oružjem na Balkanu Slobodan Tešić još uvijek pravi milione eura od trgovine oružjem iako se godinama on i njegove kompanije nalaze pod američkim i britanskim sankcijama.

Ovaj 65-godišnji trgovac oružjem trudi se da radi u sjenci. Rijetko se oglašava, a u javnosti kruži tek pokoja njegova fotografija.

U ekskluzivnom intervjuu koji je dao za KRIK i OCCRP povodom otkrića da preko člana vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Srbiji Milorada Pušice kontroliše firmu koja trguje oružjem, Tešić negira otkriće novinara, ali potvrđuje da je i dalje u ovom biznisu.

Utjecajne osobe

Ističe da je poslovanje uskladio sa ograničenjima koja važe za njega zbog međunarodnih sankcija pod koje je stavljen.

Tešić tvrdi da je pod sankcijama završio zbog lobiranja utjecajnih osoba iz Bosne i Hercegovine, sa kojima nije bio u dobrim odnosima, a koje su, kaže, protiv njega vodile i prljave medijske kampanje.

„Nije tajna da su mi te 2017. godine upravo određeni službenici BiH prijetili kako će iskoristiti svoj utjecaj da me stave pod sankcije Sjedinjenih Američkih Država. Ja sam tad mislio da je to budalaština.

No, kao što sam rekao, prevario sam se i potcijenio cijenu mog neulaganja u borbi protiv laži i napada na mene”, kaže.

Dodaje da je angažovao advokatske timove koji čine sve kako bi ga skinuli sa sankcija.

Tešić negira da je ikada bio donator SNS-a, ali navodi da mu je "kao privredniku važno da ima dobar odnos sa utjecajnim ljudima i da nema problem da otvoreno i srdačno podržava određene politike vladajućih političkih aktera.”

„Stranka su kolektivi ljudi, a meni je akcent na ljudima, onima koji čine dobro. Što se tiče donatorstva – nisam donator stranke, ali sam donator različitih institucija – od bolnica do policije”, tvrdi on.

Odnos s Vulinom

Kaže i da ne misli da je Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Srbije, stavljen pod američke sankcije zbog njega – iako je američki Trezor naveo da je Vulin, između ostalog, „pomagao da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije“.

„Tom logikom, ako je to navodni razlog, onda bi svi ministri na čelu svih ministarstava koja su uključena u davanje dozvola, trebalo da budu na sankcijama…

Moj odnos sa gospodinom Vulinom je jako korektan. Ja ne biram ko je direktor BIA niti ko je ministar, ali mogu da se potrudim da imam korektne i dobre odnose. To je uostalom i normalno da vodeći privredici iz različitih sektora i država budu u korektnim odnosima“, kaže on.

Inače, Tešić je rođen 1958. u Kiseljaku, u BiH, gdje je radio kao kondukter u lokalnom prometu. U posao s oružjem uveo ga je stric Đorđe Tešić, prenio je Tportal.