PLINSKI ŠPORET

‘Tihi ubica’ u kuhinji: Ispušta kancerogene tvari i kada se ne koristi

Nova studija koju je objavila američka Komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda ističe zabrinutost u vezi s plinskim šporetima i njihovim potencijalnim utjecajem na zdravlje, povezujući ih s jednim od osam slučajeva astme u djetinjstvu. Ovo istraživanje potaknulo je raspravu o mogućoj zabrani ovih uređaja.

Plinski šporeti mogu zagađivati domove na više načina. Prvo, kada su u upotrebi, izgaranje plina stvara toplinu koja može proizvesti spojeve poput azot oksida i azot dioksida, poznatih kao NOX, koji mogu iritirati pluća. Osim toga, korištenje plinskih šporeta može izlučiti i druge štetne spojeve poput ugljičnog monoksida, čestica i formaldehida, koji mogu imati negativne učinke na zdravlje dišnog i kardiovaskularnog sistema.

Čak i kada nisu u upotrebi, plinski štednjaci mogu ispuštati toksične spojeve, kao što je benzen, čime dodatno zagađuju unutrašnji zrak. Stoga je važno razmotriti alternativne metode kuhanja i smanjiti izloženost ovim štetnim tvarima.

Otvoriti prozore ili ventilirati

Jedna od preporučenih metoda za smanjenje zagađenja zraka je korištenje aspiratora tokom kuhanja, što može pomoći u izbacivanju zagađenog zraka iz doma. Također je važno provjetravati prostorije otvaranjem prozora ili korištenjem ventilatora koji mogu pomoći u cirkulaciji zraka.

Alternativa plinskim šporetima su električni športi, od kojih su indukcijski sve popularniji. Indukcijski šporeti stvaraju toplinu elektromagnetskim putem, što može biti učinkovitija i ekološki prihvatljivija opcija od plinskih šporeta.

Ova studija, koju je provela Američka Komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda, upozorava na potrebu pažljivog razmatranja izbora kućanskih uređaja kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi i smanjio negativan utjecaj na okoliš.