Svijet

Tinejdžer osumnjičen za masovnu pucnjavu u SAD: Ubijeno pet ljudi

Mladić u dobi od 15 godina uhapšen je nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je ubijeno petero osoba u Raleighu, glavnom gradu američke savezne države Sjeverne Karoline, potvrdila je direktorica policiji, dodavši da je osumnjičeni prebačen u bolnicu i da se nalazi u kritičnom stanju.

Policija tek mora utvrditi motive koji su doveli do pucnjave, koja je mirnu četvrt pretvorila u 3.2 kilometra široko mjesto zločina, rekla je direktorica policije u Raleighu Estella Patterson na konferenciji za medije. Patterson nije identificirala osumnjičenog niti je navela kako je povrijeđen.

Pucnjava je započela jučer u pet sati poslijepodne na ulicama četvrti Hedingham, gdje je stanovnicima rečeno da satima ostanu u svojim kućama dok je policija tražila napadača.

Osumnjičeni je kasnije pronađen blizu pješačke i biciklističke staze Neuse River Greenway, gdje je nastrijelio još ljudi, rekla je Patterson. Nakon obračuna, policija ga je svladala. Dužnosnici su rekli da je pucnjava uznemirila stanovnike širom grada, u kojem živi otprilike pola miliona ljudi i koji je poznat kao centar za istraživanje visoke tehnologije.

"Niko ne bi trebao osjećati ovaj strah u zajednicama. Niko", rekao je demokratski guverner Roy Cooper tokom brifinga, nazvavši pokolj razjarujućim i tragičnim činom oružanog nasilja.

Tri žene, u dobi od 52, 49 i 35 godina, i 16-godišnji dječak su među ubijenima u pucnjavi, rekla je Patterson. Dvadesetdevetgodišnji policijski službenik Gabriel Torres, koji je odlazio na posao u vrijeme incidenta, također je ubijen.

Dvije osobe su ranjene - policajac koji je primio medicinsku skrb i potom otpušten te 59-godišnja žena koja je hospitalizirana u kritičnom stanju. Direktorica policije nije pružila detalje o samoj pucnjavi i nije mogla reći postoji li veza između osumnjičenog i žrtava.

Ulice u četvrti gdje se zbila pucnjava jutros su još uvijek bile zatvorene žutom policijskom vrpcom, a policijska su vozila ostala parkirana ispred nekoliko kuća, prema snimkama koje su objavili lokalni mediji.