traga se za tijelom

Tri dokaza šalju osumnjičene za ubistvo djevojčice Danke Ilić na doživotnu robiju

Dejan Dragijević i Srđan Janković, radnici preduzeća Vodovod iz Bora u Srbiji, sumnjiče se za teško ubistvo dvogodišnje devojčice Danke Ilić.

Oni su jučer ponovo saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru.

Dok je jedan još ranije priznao zločin, a drugi se branio ćutanjem, tri dokaza bit će ključna u istrazi protiv osumnjičenih za ubistvo djeteta koje je šokiralo region.

Potraga za tijelom nestale Danke i dalje traje.

Kako je jučer saopćeno, mještani sela Zlot, odakle je jedan od osumnjičenih, pokrenuli su akciju kako bi pronašli tijelo, prenosi Nova.rs.

„Zamolili smo ljude, a bili su predstavnici iz svih rejona, da obiđu svoja imanja, provjere bunare, septičke jame, rezervoare za vodu i da svaku moguću promjenu prijave policiji, štabu za vanredne situacije i Mjesnoj zajednici Zlot“, rekao je jučer Milivoje Janošević, zamjenik gradonačelnika Bora.

Iako tijelo deteta nije pronađeno, policija i tužilaštvo posjeduju dokaze koji bi mogli da budu dovoljni da pošalju osumnjičene na doživotnu robiju, koja im prijeti zbog ubistva djeteta:

Analiza kretanja

Jedan od ključnih dokaza je analiza kretanja osumnjičenih u trenutku nestanka djevojčice, 27. marta.

„Od 13.45 do 15.52 Danka je izašla iz dvorišta i kretala se asfaltom, što potvrđuju dva očevica. Majka je oko 13.50 videla bijeli auto i muškarca koji stoji pored njega, za kojeg se kasnije ispostavilo da je riječ o vozilu Fiat Panda, koji su osumnjičeni koristili.

Prema iskazu jednog od osumnjičenih, bili su na radnom zadatku u Banjskom polju, gdje su trebali da provjere šaht u Ozrenskoj ulici, gdje su stigli u 13.20.

Kretanje vozila je zabilježeno na kameri u Ulici Radomira Putnika i utvrđeno je da se sporednom ulicom kretalo do 13.35, a kasnije je zabilježeno da se kod kapije zaustavilo u 13.55, što se poklapa sa izjavom majke“, rekao je srbijanski ministar policije Bratislav Gašić.

Dodao je da je vozilo osumnjičenih ispred kapije bilo dva i po minuta i prema izjavi osumnjičenih, tu su stali zbog potrebe za toaletom:

"Kada su krenuli, djevojčicu su udarili na nekih 30, 40 metara od mjesta zaustavljanja. Autom je upravljao D. D, dok je S. J. sa suvozačevog mjesta izašao iz auta, otvorio vrata i tijelo djevojčice, koja je bila bez svijesti, bacio u zadnji dio vozila, preko alata. Tokom vožnje dogovorili su se da tijelo negdje bace, a usput ih je, u 13.57 sati, zaustavio otac djevojčice i pitao ih da li su videli djevojčice, na šta su odgovorili negativno“.

Potom je ukazao na još jednu bitnu okolnost.

„Tog dana, na teritoriji Banjskog polja, u vremenskom intervalu koji je nama bio interesantan, ušlo je 17 vozila. Od tih 17 samo su dva izašla van Banjskog polja, do dolaska policije i postavljanja punktova. Zašto je to bitno?

Zato, što gledajući njihovo kretanje, bilo nam je simptomatično da su 150 metara od mjesta gdje su se zaustavili, u dvorištu porodice Ilić, tih 150 metara prešli za pet i po minuta, kao što imamo jasno da su se zadržali minut i 40 sekundi na deponiji“, rekao je Gašić.

Osumnjičeni su nesumnjivo u kritičnom periodu bili na mjestu nestanka djevojčice.

Dokazi iz automobila

Još jedan od ključnih dokaza mogli bi biti tragovi pronađeni u automobilu.

Naime, kako su mediji ranije prenijeli, bitno je naglasiti da su pojedini DNK tragovi koji pripadaju ubijenoj Danki pronađeni u automobilu koji su Dragijević i Janković vozili.

„Izuzeto je više od 500 tragova iz unutrašnjosti službenog automobila JKP Vodovod u Boru, 400 je već vještačeno, a još 100 bi trebalo da bude narednim danima.

Vještačeni su i tragovi sa spoljašnje strane automobila“, rekao je izvor portala Nova.rs.

Priznanje osumnjičenog

Treći dokaz koji bi mogao biti ključni jeste priznanje osumnjičenih.

Na konferenciji za medije Gašić je istakao i da su i jedan i drugi priznali krivicu. Ipak, u tužilaštvo je samo Dragijević priznao krivicu, dok se Janković branio ćutanjem. Oni nisu otkrili gde su sakrili telo.

Bitno je naglasiti i da su obojica tokom istrage pali na poligrafu.