BHDoktor

Tri vrste doručka koje treba izbjegavati

Doručak bi trebalo da bude najzdraviji obrok u toku danu.

Njime pokrećemo organizam i pripremamo ga za naporne sate koji su pred njim.

Ako želite da započnete dan ukusnim i zdravim doručkom i tijelu pružite energiju, izbjegavajte ove tri vrste doručka, prenosi Nova,rs.

Voćni sokovi i jogurti

Iako na njima piše da su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak na prazan želudac samo trenutno će vam dati energije, ali vam je i vrlo brzo oduzeti.

Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vreijdnost.

Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave, pa ga obogatite sa malo žitarica. Isto važi i za voćne jogurte, pa radije odaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog hljeba i marmelade.

Pekarski proizvodi

Peciva, krofne i ukusni smotuljci od tijesta koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni i zasitni, ali ti proizvodi također često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana.

Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato tijesto je masno, teško se probavlja i siromašno je nutritivnim vrijednostima koja su vašem organizmu prijeko potrebna za normalan rad.

Ako volite ujutru da pojedete pecivo, odaberite ono od cjelovitih žitarica te ga premažite mliječnim namazom ili maslacem i marmeladom, prenosi Zadovoljna.hr.

"Zidarski" doručak

Zidarski doručak podrazumijeva masnu, tešku i kaloričnu hranu, bijeli hljeb ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima.

Osim ako ne radite teški fizički posao, takav doručak vašem tijelu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško probavljati.

Velike količine nezdravih masnoća završit će u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koji su mu potrebni. Ako volite ujutru da pojedete jaje, najbolje bi bilo da ga skuhate i kombinujete uz krišku prepečenog hljeba i čaj.