Svijet

Trump se prvi put se obratio javnosti nakon poraza

Dosadašnji američki predsjednik Donald Trump, gotovo odsutan iz svih javnih događanja nakon predsjedničkih izbora čije rezultate osporava, večeras je govorio iz Bijele kuće o koronavirusu i strategiji vakcinisanja.

Trump već deset dana odbija odgovarati na novinarska pitanja.

Govorio je o koronavirusu, rekavši da je ponosan na veliku pomoć vojske i mnogih u Bijeloj kući.

“Čelnici drugih zemalja su me zvali da mi čestitaju, a ja čestitam svima uključenima u operaciju Warp Speed, pokrenutu od strane Trumpove administracije, kako bi se olakšao i ubrzao razvoj, proizvodnja i distribucija COVID-19 cjepiva, terapije i dijagnostike.

Osvrnuo se i na Pfizerovu najavu o vakcini koja je pokazala 90% učinkovitosti.

“Više od 90 posto učinkovita vakcina, to je više od očekivanog. Taj ulog će omogućiti da vakcinabude besplatna. Distribucija će biti odobrena vrlo brzo. Inače vrijeme potrebno za razvoj vakcine može biti 8-12 godina, a ovime smo to učinili u manje od godinu dana. Da je bila druga administracija, to bi trajalo više godina. Ovo je pet godina brže nego bilo koja druga vakcina u historiji. Tri druge vakcine su u ispitivanju i one će biti masovno proizvedene i vakcine će biti distribuirane zdravstvenim radnicima i rizičnim grupama u roku od nekoliko sedmica. Virus uglavnom napada starije, a više od 99,98% ljudi mlađih 50 godina se oporavi potpuno, a vakcinisanjem rizičnih grupa ćemo smanjiti broj hospitalizacija. Mi testiramo više od bilo koje druge zemlje i zato imamo ovako puno slučajeva. Omogućit ćemo da penzioneri dožive zlatne godine svojih života. Oni to zaslužuju. Proces odmah počinje i milioni doza će krenuti, čim vakcina bude odobrena. , rekao je Trump i dodao da je njegova administracija učinila puno i kada je riječ o ulaganju u liječenje kronavirusa.

“Moja administracija je napravila velika ulaganja i u terapiju za liječenje koronavirusa. Lijek Remdesevir osiguran je za velik broj pacijenata, liječenja antitijelima su isto bila uspješna. Zapamtite broj 85%, to je velik broj, imamo obećavajuće lijekove… Svaki Amerikanac koji je trebao respirator, imao je pristup respiratoru. Nema osobe koja ga je trebala, a da ga nije dobila. To je odlično odrađen posao. Mi ih proizvodimo na hiljade mjesečno, dodao je Trump.

Istaknuo je i da je za vrijeme njegove administracije smanjena nezaposlenost i postignut velik ekonomski oporavak.

“Zdravi Amerikanci su se vratili na posao i u školu, zaštitili smo stare i ranjive. Ova administracija neće u novi lockdown, što god da se dogodi u budućnosti, koja god da administracija bude, vidjet ćemo što će se dogoditi, ali ova administracija neće ponovno u lockdown. On nas je koštao života. Pogledajte što se događa tokom lockdowna: droga, alkohol, depresija, gubitak poslova… Ni pod kojim okolnostima nećemo u novi lockdown. Ovo je komplicirana bolest i molimo sve da budu oprezni i čuvaju se na okupljanjima…, zaključio je Trump u svom obraćanju.

Zadnji put je Trump javno govorio 5. novembra, kada je ustvrdio da mu je novi mandat ukraden.

Trump je tvitao da sutra namjerava otići na skup svojih pristaša u Washingtonu i podržati ih.

“Dušu grije pogled na tu ogromnu podršku, posebno ta spontana okupljanja koja niču širom zemlje, među kojima jedan veliki skup u subotu u Washingtonu. Mogao bih ih doći pozdraviti”, napisao je.

“Izbori su namješteni”, ponovio je.

Prije gotovo sedmicu američki su mediji proglasili Bidenovu pobjedu, ali Trump je i dalje ne želi priznati.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare