Svijet

Trump tražio 10.000 vojnika da uguše demonstracije, vojska ga odbila

Bijela kuća je još početkom prošle sedmice željela na ulice Washingtona i ostalih američkih gradova rasporediti oko 10.000 aktivnih vojnika da bi prekinula prosvjede, ali je taj zahtjev odbačen, izvijestio je CBS.

Ministar odbrane Mark Esper i načelnik Združenog stožera, general Mark Milley nisu udovoljili zahtjevu Bijele kuće, rekao je visoki dužnosnik CBS-u u subotu.

Kako navodi CNN, Esper je navodno premjestio oko 1.600 aktivnih vojnika u Washington, no ondje je već bilo raspoređeno oko 5.000 pripadnika Nacionalne garde pa se vojska, s obzirom na to da nije bilo potrebe za dodatnim angažiranjem, počela povlačiti u četvrtak navečer.

Bijela kuća nije komentirala to izvješće.

Milley je, kako navode obaviješteni izvori, imao jak osjećaj da još nije prijeđen prag, opisan kao ‘teža okolnost’, koji bi predsjedniku legalno omogućio da u pomoć pozove vojsku.

Nakon nasilja koje je izbilo u Washingtonu Milley je u više navrata kontaktirao s demokratskim predstavnicima Kongresa, kao i s Nancy Pelosi.

I iako pojedinosti njihovog razgovora s demokratima nisu poznate, Milley je u ponedjeljak navečer vodio napet razgovor s predsjednikom Trumpom, uvjeravajući ga da, bez obzira na predsjednikove prijetnje, učešće aktivnih vojnih snaga u smirivanju nereda u Washingtonu nije neophodno.

No, iako je Bijela kuća potvrdila da podupire Espera, ova bi ga odluka mogla koštati položaja.

Kongres je neslužbeno kritizirao obojicu zbog šetnje s predsjednikom do crkve svetog Ivana, a po izvoru bliskom vojsci, Esper i Milley jako žale što su sebi dopustili takav potez.

Esper je i ranije govorio kako se nastoji držati podalje od politike, no da mu to uvijek ne uspijeva, dok Milley još nije objasnio zajedničku šetnju s predsjednikom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare