Svijet

Trumpova nećakinja objavljuje knjigu punu prljavih tajni: Kako je porodica stvorila najopasnijeg čovjeka na svijetu

Dok pikanterije iz nove, upravo objavljene biografije američke prve dame Melanije Trump još zabavljaju javnost, pažnja se sve više prebacuje na knjigu koja će biti objavljena 28. jula i koja bi mogla biti puno neugodnija za američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Knjigu “Too Much And Never Enough: How My Family Created the World's Most Dangerous Man” (Previše, a nikad dosta: Kako je moja obitelj stvorila najopasnijeg čovjeka na svijetu) napisala je Mary Trump, 55-godišnja nećakinja američkog predsjednika i u njoj navodno otkriva uznemirujuće i prljave porodične tajne.

Knjiga će se pojaviti u prodaji nekoliko sedmica prije republikanske nacionalne konvencije na kojoj će Trump prihvatiti stranačku nominaciju da pokuša izboriti ostanak u Bijeloj kući na izborima u novembru. U memoarima koji se opisuju kao razotkrivajući, autoritativan portret Donalda Trumpa i toksične porodice koja ga je stvorila, Mary će otkriti i kako je prije dvije godine opskrbila New York Times povjerljivim dokumentima o Trumpovim ličnim finansijama.

U ekskluzivnom članku koji je dobio Pulitzerovu nagradu tvrdilo se kako je američki predsjednik bio uključen u porodične porezne prijevare i da je dobio više od 400 miliona dolara u današnjoj vrijednosti od očevog poslovnog carstva vezanog uz nekretnine, izbjegavajući platiti porez na taj novac.

Priče koje prate skori izlazak knjige navode da će Mary Trump razotkriti kako je njezin stric postao čovjek koji je sada prijetnja svjetskom zdravlju, ekonomskoj sigurnosti i socijalnoj strukturi.

Mary će, tvrdi se, objasniti kako su specifični događaji i opći porodični obrasci stvorili “oštećenog” čovjeka koji trenutačno sjedi u Ovalnom uredu, uključujući čudni i štetni odnos između Freda Trumpa i dvojice njegovih starijih sinova, Freda Jr. i Donalda.

U knjizi se američkog predsjednika optužuje da je odbacio i ismijavao svog oca kad je počeo patiti od Alzheimerove bolesti.

Mary Trump je kćerka Freda Trumpa Jr., predsjednikovog starijeg brata koji je umro 1981., u dobi od 42 godine, nakon što je veći dio života imao problema s alkoholom, što je i bio uzrok srčanog udara nakon kojeg je preminuo.

Zla krv između nećakinje i strica datira otprije otprilike dvadeset godina kad su Mary i njen brat Fred Trump III podigli tužbu protiv Donalda i njegovih sestra i brata pokušavajući osporiti odredbe djedove oporuke. U tužbi su tvrdili kako su Donald, Maryanne, Elizabeth i Robert utjecali na dementnog oca koji je većinu nasljedstva ostavio živim sinovima i kćerima, a djeca i udovica pokojnog Freda Jr. dobila su zanemariv dio.

Mary i njen brat podnijeli su još jednu tužbu jer je, kao rezultat sukoba oko oporuke, otkazano njihovo zdravstveno osiguranje koje je plaćala firmi Trump, a to je osiguranje Marynu bratu bilo neophodno zbog povećane potrebe za njegu bolesnog sina Williama koji je rođen s cerebralnom paralizom. U tom se slučaju obitelj poslije nagodila, ali detalji nisu poznati.

Mary je diplomirala englesku književnost, a ima i diplomu kliničkog psihologa. Godine 2012. osnovala je firmu Trump Coaching Group i profesionalni je životni trener. Na dan izborne predsjedničke pobjede svog strica, Mary je na Twitteru objavila: “Ovo je jedna od najgorih noći u mom životu. Šta nije uredu s ovom zemljom?”.

Otvoreno je podržavala Trumpovu protivnicu Hillary Clinton, a njen profil sadrži hashtag Black Lives Matter i zastavu gay pridePovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare